The Perfect Pitch: Secretul unui povestitor Pixar

Timp de 25 de ani, treaba mea a fost să creez povești încântătoare și uneori sfâșietoare despre șobolani care vor să gătească, pești care devin părinți mai buni și jucării care învață să se înțeleagă. Poveștile ne pot transporta în lumi unice (și imaginare), transformând modul în care gândim și simțim, plasându-ne în labele, aripioarele sau cizmele de cowboy ale eroilor care trec prin evenimente care ne-au schimbat viața.

Principiile povestirii grozave, pe care le-am folosit la Pixar, pot fi valorificate și de antreprenorii care doresc să încheie afacerea la următorul lor pitch sau prezentare.

Poveștile grozave ne ajută să ne simțim mai conectați cu informațiile. Acesta este motivul pentru care filmele Pixar rezonează atât de profund în noi și ne amintim personajele și momentele atât de viu. Când te transformi date și statistici într-o poveste, memoria crește dramatic. Psihologul cognitiv Jerome Bruner a descoperit că faptele sunt De 22 de ori mai multe șanse să fie amintite dacă fac parte dintr-o poveste.

Numărătoarea inversă de 8 secunde

Un fapt cheie: Ai opt secunde pentru a convinge investitorii sau clienții că aveți ceva despre care merită să auziți înainte de a se îndepărta, de a renunța sau de a verifica.

Deci, cum creezi un cârlig grozav care să rețină atenția cuiva? Începeți cu ceva neobișnuit, neașteptat, bazat pe acțiune sau în conflict.

Începeți cu un „ce ar fi dacă?” scenariu.

„Dar dacă supereroilor li s-ar interzice să salveze oameni?” Acesta a fost cârligul pentru “Incredibilii”, care a luat lumea de zi cu zi a supereroilor care salvează oameni și a transformat-o într-o situație neobișnuită. Publicul tău este acum captivat și întreabă: „De ce și cum au fost interzise?”

Când Steve Jobs a introdus iPod-ul în 2001, cârligul lui era: „Dacă ai putea pune o mie de melodii în buzunar?” Acest lucru a fost nemaiauzit. La acea vreme, singurul mod în care puteai asculta muzică din mers era cu o casetă îndesată într-un Walkman. Steve a împărtășit ceva neobișnuit și neașteptat în opt secunde care a captat atenția publicului său.

Antreprenori, luați în considerare. Privește produsul sau serviciul tău ca și cum ar fi un film. Dezvoltați acel timp de opt secunde”pitch pentru lift” care prinde clienții de revere. Spune o poveste convingătoare care arată cum le vor fi schimbate viețile.

În interiorul creierului: De ce funcționează povestirea

Povestirea este cea mai eficientă modalitate de a schimba mințile, comportamentele și filozofiile. Când personajele trec printr-o transformare credibilă, publicul se schimbă și el. Această „cuplare neuronală” are loc atunci când activitatea cerebrală a povestitorului și a persoanei care ascultă se oglindesc reciproc.

Cuplarea neuronală afectează de fapt corpurile noastre la nivel chimic. Când oamenii – sau chiar jucăriile animate, roboții sau șobolanii – râd, zâmbesc sau împărtășesc povești de suspans, dopamină și endorfine sunt eliberate în corpul nostru. Când povestea este tristă sau sumbră, se eliberează oxitocină. Când plasăm aceste momente triste și fericite unul lângă celălalt într-o poveste, construim o plimbare în parc de distracții pentru inimile și mințile oamenilor.

Nu ți-ar plăcea să oferi un argument de vânzare unui investitor sau client și să ai același efect de a-ți părăsi locul publicului?

Construiește o relație mai puternică cu publicul tău invitându-l la o experiență, nu la o declarație de misiune. Distribuiți povești autentice, care sunt personale, vulnerabile și oneste.

Poveștile oferă lecții inteligente

După “Povestea jucariilor” a apărut în 1995 și a fost declarat un succes uriaș, angajații s-au întrebat dacă Pixar își va încerca și să facă filme live-action. Dar emisiunile TV? Jocuri video? Angajații Pixar erau pregătiți să facă saltul de la startup la o companie media la nivel mondial, precum Disney.

Pentru a ne menține pe pământ, Steve Jobs ne-a împărtășit o poveste de avertizare care ne-a ținut concentrați ca companie și ne-a ținut să nu dăm faliment. A mers așa: „Când Apple abia începea, echipa și mie ne-a plăcut să mâncăm la un anume magazin de sandvișuri din Silicon Valley. Deși era un mic magazin, deținut și operat de o familie, servea cele mai bune sandvișuri din oraș.

„Sandvișurile au fost atât de delicioase; am aștepta chiar și 45 de minute la coadă doar pentru a obține unul. Dar, pe măsură ce magazinul de sandvișuri a crescut în popularitate, proprietarii au început să servească cafea și produse de patiserie pentru a concura cu Starbucks și Krispy Kreme. Din păcate, cafeaua și produsele de patiserie au fost mediocre, iar atenția la detalii de la sandvișurile lor marca a dispărut. Așa că am încetat să mâncăm acolo. Luni mai târziu, am descoperit că magazinul de sandviciuri dispăruse. S-au răspândit prea subțire și au ieșit din afacere.”

Povestea lui Steve a condus acasă ideea tare și clar: Nu te exagera.

Chiar dacă “Povestea jucariilor” a fost un succes sălbatic, dacă ne-am răspândi prea subțiri, prea repede, am risca să pierdem totul. Trebuia să ne concentrăm pe realizarea unor filme animate de familie foarte bune. Steve știa că cel mai bun mod de a ne transmite acest mesaj era să împărtășească o poveste despre personajele care se confruntă cu schimbarea și învățarea.

Includeți un început, un mijloc și un sfârșit

Un ultim sfat: asigurați-vă că includeți un început, un mijloc și un sfârșit în poveștile dvs. Ai văzut cum Steve a inclus o configurație, o construcție și o recompensă în povestea lui sandwich?

Înființat: Afacere de succes.

Construi: Afacerea crește prea repede.

Platestef: Afacerile intră în faliment.

Această structură împiedică publicul să se plictisească, să se confuze sau să se distragă.

De mii de ani, cei mai buni scriitori (și lideri de afaceri pricepuți) au folosit aceste tehnici de povestire pentru a-și inspira ascultătorii să încerce ceva nou. Acum e rândul tău. Cum poți tu, antreprenorul, să folosești povestirea pentru a crea conexiuni autentice mai puternice cu investitorii și clienții tăi?

Matthew Luhn este scriitor, consultant de branding de povești și vorbitor principal. Cu peste 25 de ani de experiență la Pixar Animation Studios, meritele sale includ Toy Story, Monsters, Inc., Finding Nemo și Up. Pe lângă munca sa la Hollywood, Luhn îi învață pe directori generali, agenți de marketing și alți profesioniști în afaceri și industrie cum să creeze povești pentru mărcile corporative din întreaga lume. Noua sa carte este The Best Story Wins: How to Leverage Hollywood Storytelling in Business and Beyond. Aflați mai multe la matthewluhnstory.com.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *