Planificarea strategiei de ieșire pentru afacerea dvs. mică sau startup

Acest articol face parte din programul nostru Ghid de pornire a afaceriio listă curată a articolelor noastre care vă va pune în funcțiune în cel mai scurt timp!

Mulți oameni încep afaceri cu scopul de a căuta achiziții. Dar alții decid mai târziu că este timpul să treacă mai departe – ar dori să-și scoată timpul și banii dintr-o anumită afacere. Nu este niciodată prea devreme (sau prea târziu) să începeți să vă planificați strategia de ieșire.

Care este scopul unei strategii de ieșire?

O strategie de ieșire este modul în care antreprenorii (fondatorii) și investitorii care au investit sume mari de bani în companii startup transferă proprietatea asupra afacerii lor unei terțe părți. Acesta este modul în care investitorii obțin o rentabilitate a banilor pe care i-au investit în afacere.

Strategiile obișnuite de ieșire includ achiziționarea de către o altă companie, vânzarea de capitaluri proprii sau o preluare de către conducere sau angajați.

Cine are nevoie de o strategie de ieșire?

Pentru oricine caută finanțare cu capital de risc sau investiție de îngera avea o strategie de ieșire clară este esențială.

Chiar dacă sunteți o afacere mică, este o idee bună să planificați din timp și să vă gândiți la modul în care veți transfera proprietatea asupra afacerii în continuare, indiferent dacă alegeți să vindeți afacerea sau să încercați să o extindeți și să căutați să fiți achiziționat. Niciodată nu este prea devreme pentru a planifica.

Ar trebui să includ strategia mea de ieșire în planul meu de afaceri?

Inclusiv strategia de ieșire în planul dvs. de afaceri si in pitch-ul tău este deosebit de important pentru startup-urile care solicită finanțare de la investitori îngeri sau capitaliști de risc pentru ca fonduri să crească și să se extindă.

De cele mai multe ori, întreprinderile mici nu trebuie să-și facă griji atât de mult pentru că probabil că nu vor căuta investiții (nu toate afacerile bune sunt investiții bune pentru îngeri și VC). Scopul fondatorului unei mici afaceri ar putea fi să dețină propria afacere în viitorul apropiat.

Ce tip de strategie de ieșire este potrivită pentru afacerea mea?

Această listă ar trebui să vă ofere o idee despre tipurile comune de strategii de ieșire. Tipul de strategie pe care îl adoptați va depinde de ce tip de companie sunteți și de obiectivele dumneavoastră financiare și strategice.

Iată câteva dintre cele mai comune:

  • Achiziţie
  • Ofertă publică inițială (IPO)
  • Cumpărarea de către management
  • Succesiunea familială
  • Lichidare

Achiziţie

Achiziția este adesea cunoscută ca o „fuziune și achiziție”. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când o companie decide să se vândă unei alte companii, cumpărătorul va încorpora sau îmbina adesea serviciile acelei companii în propriile oferte de produse sau servicii.

Acest lucru s-a întâmplat când Google a cumpărat YouTube, integrând fără probleme platforma video în propriul produs de căutare. Acum, când căutați pe google un subiect, veți observa adesea că videoclipuri apar pe pagina cu rezultatele căutării.

La o scară mai mică, s-ar putea întâmpla atunci când un lanț de cafea decide să cumpere o afacere de panificație, astfel încât să poată adăuga o linie de produse de patiserie și tarte în meniul lor. O achiziție sau o fuziune poate fi o abordare adecvată pentru afaceri de toate dimensiunile, inclusiv pentru startup-uri.

Cel mai bun lucru despre o achiziție este că, dacă obțineți corect „alinierea strategică”, veți vinde compania pentru mai mult decât ar putea merita de fapt. Și, dacă există mai multe companii interesate de produsul dvs., este posibil să puteți crește și mai mult prețul sau să începeți un război al licitațiilor!

Motivele pentru care o companie externă ar putea încerca să achiziționeze sau să fuzioneze cu o altă companie variază de la a le permite să pătrundă pe o nouă piață, până la a le oferi un avantaj competitiv sau o bază de clienți puternică încorporată. Sau ar putea fi interesați să vă elimine ca concurent de pe piața actuală.

Dacă știți că a fi achiziționat este strategia dvs. de ieșire chiar de la început, acest lucru vă oferă spațiu pentru a vă face să parți atractiv pentru companiile care ar putea fi interesate să vă achiziționeze. Acestea fiind spuse, amintiți-vă că acele companii pot decide să nu vă cumpere sau este posibil să nu fi fost niciodată interesate să facă acest lucru. Dacă mergi pe calea creării unui produs foarte de nișă, de care doar o anumită companie va fi interesată, vei pierde mult timp dacă nu ia momeala.

Ofertă publică inițială (IPO)

Această strategie de ieșire este potrivită pentru un număr mic de start-up-uri și corporații mai mari, dar nu este potrivită pentru majoritatea întreprinderilor mici, în primul rând pentru că înseamnă să convingi atât investitorii, cât și analiștii de pe Wall Street că stocurile din afacerea ta vor valora ceva pentru publicul larg.

Pentru companiile mai mici care au început deja să se extindă, cum ar fi restaurante care au francizat— o IPO poate fi o modalitate bună pentru proprietar de a recupera banii cheltuiți, deși este demn de remarcat faptul că el sau ei nu i se permite să vândă acțiuni până la data de perioada de blocare a trecut.

Câteva exemple binecunoscute de restaurante de pe bursă includ Aripi sălbatice de bivol și BJ-uri.

Dacă crezi că aceasta este strategia potrivită pentru tine sau vrei cel puțin să ai opțiunea de a ieși la bursă mai târziu, cel mai simplu mod de a te lista este să cauți investitori care au făcut-o înainte cu alte companii. Ei vor cunoaște dezavantajele și vă vor putea pregăti mai bine pentru proces.

Apropo de proces — este lung și greu. Dacă reușiți să câștigați inimile și mințile centrate pe date ale analiștilor de pe Wall Street, tot trebuie să vă conformați standardelor stabilite de Legea Sarbanes-Oxleyveți avea comisioane de subscriere pe care va trebui să le plătiți, o potențială „perioadă de blocare” care vă împiedică să vă vindeți acțiunile și, bineînțeles, riscul de a vedea prăbușirea bursierei.

Deși o IPO poate fi o cale potrivită pentru o companie precum Twitter sau Macy’s, luați în considerare dacă doriți sau nu să înfruntați durerea de cap de a adapta deciziile de afaceri la piață și la ceea ce analiștii cred că se va descurca bine.

Cumpărarea de către management

Dacă ați construit o afacere a cărei moștenire doriți să o vedeți continuată mult timp după ce ați plecat, vă recomandăm să vă adresați angajaților.

Așa este, nu numai că vor avea deja o idee bună despre cum se desfășoară lucrurile, dar vor avea cunoștințe intime cu privire la cultura companiei, obiectivele corporative și o hotărâre preexistentă de a o face să funcționeze.

Există, de asemenea, un bonus suplimentar că va trebui să faceți mult mai puțină diligență. Dacă conducerea sau angajații îți cumpără afacerea este o idee bună dacă moștenirea contează cel mai mult pentru tine. Desigur, ai putea oricând să te gândești să transferi afacerea familiei, dar există întotdeauna riscul ca ei să nu înțeleagă afacerea, să nu aibă hotărârea să o facă să reușească și dacă împarte afacerea între familii. membri, posibilitatea unei rivalități familiale.

Succesiunea familială

În acest sens, dacă familia ta a fost crescută cu o cunoaștere și o înțelegere intimă a afacerii tale, ei ar putea fi cei mai buni oameni cărora să le transmită lucrurile.

De fapt, asta s-a întâmplat exact la Palo Alto Software. Fondată de Tim Berry în 1988, fiica sa Sabrina Parsons a fost numită CEO, iar soțul ei, Noah, COO, cu puțin timp înainte de izbucnirea recesiunii.

Decizia a fost strategică și i-a permis lui Tim să urmărească alte interese, inclusiv să pună accent scris. De atunci, Sabrina și Noah au adaptat produsul emblematic de planificare a afacerii bazat pe desktop, Business Plan Pro, într-un instrument SaaS numit LivePlan.

Transmiterea software-ului Palo Alto familiei a fost mai fortuit decât planificat cu grijă. Tim a făcut-o întotdeauna și-a încurajat copiii să-și urmeze propriul drum. De fapt, niciunul dintre ei nu a obținut diplome în afaceri. S-a întâmplat că Sabrina și Noah au intrat în lumea internetului la începutul carierei lor și au câștigat experiența necesară pentru a se alătura și a dezvolta ofertele de produse Palo Alto Software.

Dacă vă gândiți să vă transmiteți afacerea copiilor sau altor membri ai familiei, există o serie de lucruri la care merită să vă gândiți și la care să vă planificați, inclusiv să vă asigurați că oricine este pregătit să preia afacerea are setul de abilități relevante, este competent și este dedicat viitorului și succesului afacerii. Acest lucru va face mult mai ușor să vă pensionați.

Lichidare

Pentru întreprinderile mici, lichidarea este o strategie comună de ieșire. Este una dintre cele mai rapide modalități de a închide o afacere și, uneori, poate fi singura opțiune în cazurile în care funcționarea afacerii depinde doar de o singură persoană, în care membrii familiei nu sunt interesați sau nu sunt capabili să preia conducerea și în care faliment este la îndemână.

Totuși, merită remarcat faptul că orice profit obținut din vânzarea activelor trebuie folosit mai întâi pentru a plăti creditorii.

Pentru a face bani folosind lichidarea ca strategie de ieșire, va trebui să aveți active valoroase pe care le puteți vinde, cum ar fi terenuri, echipamente și așa mai departe.

Dacă nu este prea multă bătaie de cap și dacă decizia ta de lichidare nu are legătură cu finanțele, gândește-te în schimb să vinzi afacerea publicului. Există modalități prin care îl puteți face atrăgător?

Dacă aceasta nu este o opțiune și este mai bine să închideți ușile înainte de a pierde bani, lichidarea activelor poate fi cel mai bun pariu.

Planificare pentru viitor?

Dacă vă pregătiți planul de afaceri sau vă pregătiți să prezentați investitorilor pentru prima dată, gândiți-vă la strategia de ieșire. Asigurați-vă că dvs financiare sunt la zi și că le revizuiți în mod regulat, astfel încât dvs evaluarea afacerii este exactă.

Dacă ieșirea cu succes este legată de atingerea anumitor repere financiare, nu ezitați să vă întrebați consilier strategic de afaceri pentru unele îndrumări. Există și alte lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti afacerea pentru achiziții și alte ieșiri—vezi acest articol pentru mai multe informatii.

Candice este un scriitor independent, bijutier și hibrid de marketing digital. Puteți afla mai multe despre ea pe site-ul ei personal sau puteți lua legătura cu ea pe Twitter @candylandau.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *