Obligațiuni poștale purtătoare de dobândă (Bfp): tipuri, randamente și impozitare

THE Obligațiuni poștale sunt în principal un instrument de investiții pe termen lung. eu sunt emis de Poste Italiane și Cassa Depositi e Prestiti și, de-a lungul istoriei italiene, s-au bucurat de multă aprobare din partea economizorilor, ademeniți de retururi, dar mai ales de garanția oferită de statul italian.

Sunt câteva tipuri de obligațiuni poștale de economii care diferă ca durată și performanță.

Acest ghid va indica principalele tipuri de Obligațiuni Poștale de Economii, perspectivele de randament, așa cum sunt indicate de Fișa Informativă Poste Italiane, precum și impozitarea în vigoare în prezent aplicată randamentelor provenite din cupoane, adică câștigurile din capitalul subscris. În cele din urmă, avantajele și dezavantajele acestui produs de economisire.

Obligațiuni poștale de economii: caracteristici principale

THE Obligațiuni poștale sunt cărți de credit emis atât în ​​format hârtie, cât și în format digital. Garanția de credit conferă subscrisului său dreptul de a primi periodic cupoanele aferente dobânzii acumulate, conform procentelor stabilite prin contract.

THE Obligațiuni poștale de economii pe hârtie sunt rambursabile chiar și pentru fracțiuni de capital, sunt indivizibile și cointestabile. Întrucât este un voucher pe hârtie, cel mai mare risc este acela de a pierde „cuponul” și în consecință investiția realizată. În format digital, certificatele de economii poștale sunt necontestabile și necesită o investiție minimă de 250 de euro.

cât despre durata certificatelor de economii poştaleaceasta variază într-un interval între 3 și 30 de ani.

Bineînțeles, cu cât scadența este mai lungă în timp, cu atât ratele de creditare sunt mai mari. Totuși, o investiție pe o perioadă prea lungă de timp expune abonatul la riscuri legate în principal de situația geopolitică a țării, care sunt imposibil de prevăzut cu un avans atât de mare.

Obligațiuni poștale de economii: cât randament

Cât de mult au obligațiunile de economii poștale?

Există un instrument pus la dispoziție de către Cassa Depositi e Prestiti, datorită căruia este posibilă simularea unei investiții în obligațiuni poștale de economii.

Introducând tipul obligațiunii purtătoare de dobândă și data subscrierii, este posibil să se calculeze randamentul.

Pentru a înțelege dacă este convenabil să investiți în obligațiuni poștale de economii, este necesar să cunoașteți diferitele instrumente disponibile și particularitățile fiecăruia dintre acestea.

Tipuri de obligațiuni poștale de economii

Poste Italiane pune la dispoziția economiștilor o gamă largă de produse.

Bun obișnuit

The Bun obișnuit are o durată maximă de 20 de ani, cu posibilitatea dezinvestirii anticipate a capitalului, cu plata veniturilor din dobânzi acumulate. Dobânda este plătită în contul BancoPosta al titularului de cont curent la un an de la abonare și ulterior la fiecare șase luni.

Obligațiunile obișnuite nu au costuri de subscriere, nici costuri de gestionare sau rambursare și garantează o rată fixă ​​a dobânzii care crește în timp.

Au fost introduse în 1925 și printre ofertele propuse sunt soluția cea mai aleasă de italieni.

voucher 3X2

The voucher 3×2 prevede o perioada de investitie de pana la 6 ani, si de aceea este potrivit pentru tineri, care intentioneaza sa obtina un profit, chiar minim, dintr-un capital mic, pe o perioada nu prea lunga de timp. Randamentul aplicat acestui tip de certificat de economii postale este de 0,30% brut la scadenta, cu prognoza unor randamente fixe in crestere, daca clientul nu retrage capitalul inainte de scadenta naturala. În caz contrar, este posibilă și retragerea sumei investite după 3 ani, încasând dobânda acumulată până la acea perioadă.

Bun 3×4

Tipologia de Obligațiuni poștale purtătoare de dobândă 3×4 prevede o investiție de până la 12 ani, cu un randament brut de până la 1%. Tot in acest caz, rata dobanzii se refera la mentinerea capitalului pana la scadenta preconizata a celor 12 ani. Alternativ, clientul își poate elibera fondurile după 3, 6 sau 9 ani, cu capitalul subscris și dobânda acumulată.

Bun 4×4

The Bun 4×4 este o investiție care include o perioadă de maximum 16 ani, cu o dobândă brută de până la 1,25%. Clientul are opțiunea de a păstra voucherele și după data de expirare, păstrând totodată opțiunea de rambursare anticipată, după 4, 8 sau 12 ani, cu plata capitalului investit și a dobânzii acumulate până la reziliere.

Voucher pentru 4 ani Economii simple

The Voucher de economii simplu are o durată de 4 ani, garantează o dobândă brută anuală de 0,25% și poate fi subscris de către toți cetățenii care au activat planul numit Risparmio Semplice, la oricare dintre oficiile poștale italiene din Italia.

Bun pentru minori

Acest tip de Obligațiuni de Dobândă a fost conceput pentru părinții, bunicii și unchii interesați să facă o investiție pentru cei mici din familie. Voucherele pentru minori acumulează dobândă până la maturitate, iar randamentul anual brut se modifică în funcție de durata investiției.

Nu există taxe de intrare sau de gestionare.

Cum să cumpărați obligațiuni poștale de economii

THE Obligațiuni poștale pot fi achiziționate atât într-un oficiu poștal, în formă de hârtie, cât și prin intermediul aplicației, în formă dematerializată.

Site-ul Poste Italiane oferă diverse tabele explicative, care indică randamentul diferitelor tipuri de obligațiuni, în funcție de durata și capitalul subscris.
Clientul are la dispoziție și un simulator practic, în care va trebui să introducă doar intervalul de timp de investiție la care intenționează să se alăture și suma disponibilă. Această caracteristică vă ajută să înțelegeți ce produs se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.

Pentru abonați-vă pentru obligațiuni de economii poștale prin site-ul Poste Italiane, sau prin aplicație, este suficient să fii proprietarul unui cont pentru a accesa portalul și, ulterior, făcând clic pe butonul Cumpără voucher, va începe o procedură simplă și ghidată, în care clientul are posibilitatea de a selecta tipul de voucher pe care intentioneaza sa il subscrie, suma si durata.

Înainte de a vă abona la produs, în toate cazurile, este foarte recomandat să citiți cu atenție fișa informativă de pe site-ul Poste Italiane și transmisă clientului la oficiul poștal relevant, pentru a afla în prealabil toate condițiile care guvernează contractul.

În ceea ce privește creditarea cupoanelor la termenele stabilite, suma va fi creditată în contul sau cartea de economii BancoPosta.

În cazul în care titularul de cont are un Libretto Smart, un produs de economisire în întregime digital, suma venită din dobânzi va fi creditată imediat după expirare, dedusă la sursaimpozit substitut de 12,5%.

Un aspect important de luat în considerare este legat de faptul că Obligațiunile de Economii Poștale pot fi subscrise doar de persoane fizice și nu de companii.

Este posibil cont comun al unui Bfp de hârtie pentru până la patru persoaneTotuși, coproprietarii nu pot fi atât s, cât și minori sau chiar mai mulți minori. Cu clauza PFR (opțiune de rambursare egală)indicat pe voucher, fiecare cotitular poate valorifica voucherul fără acordul celorlalți.

Emisiunea Obligațiunilor Poștale de Economii

L’emisiunea de obligațiuni poștale de economii are loc pe așa-numita piață secundară, la intervale regulate și în anumite perioade ale lunii, în funcție de scadența acestora.

Până în 2019, procedura conform căreia dobânzile bonurilor erau modificate fără comunicare prealabilă a clienților era considerată nulă, o sentință recentă a Curții de Casație, datând din 2019, stabilia că statul are dreptul de a modifica dobânda. tarifele, fără a fi nevoie de a anunța abonații.

În toate cazurile, fișele de informații referitoare la fiecare tip de produs pot explica în detaliu condițiile contractului.

Tratamentul fiscal al obligațiunilor poștale de economii

Unul dintre motivele pentru care Obligațiunile de Economii Poștale au avut atât de succes în rândul economisitorilor italieni este dat de impozitarea preferențială, care constă în aplicarea procentului din 12,5% din valoarea cuponului.

Un alt avantaj legat de Obligațiunile Poștale de Economii este acela inerent scutirii acestora de impozitul pe succesiune, ceea ce face ca acest instrument de economisire să fie potențial strategic, mai ales pentru cei care doresc să transfere un capital, mai mult sau mai puțin mare, către moștenitorii lor.

Avantajele și dezavantajele obligațiunilor de economii poștale

Principalul avantajul Obligațiunilor de economii poștale este legat de riscul aproape inexistent de insolvență din partea Poste Italiane.

Bonurile, de fapt, sunt emise de Cassa Depositi e Prestiti si, as garantat de statul italianei au o indice de fiabilitate destul de ridicat.

Riscul ca statul să se dovedească insolvabil este, până în prezent, de fapt foarte limitat, din acest motiv, mulți economisitori sunt atrași de oportunitatea de a investi o parte din capitalul lor în acest produs financiar.

Un alt punct în favoarea Obligațiunilor Poștale de Economii este legat de faptul că varietatea de produse oferite este largă și diversificată, permițând astfel unui spectru larg de economisiți să-l găsească pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor lor.

De asemenea impozitare preferențială de 12,5% duce la o povară fiscală mai mică decât alte instrumente financiare.

În fața acestor avantaje potențiale, există, fără îndoială, factori mai puțin atractivi, primul dintre care este constituit de ratele dobânzilor, considerate de mulți economisitori ca fiind prea mici, față de intervalul de timp în care capitalul trebuie să rămână legat. De asemenea, este adevărat că, până în prezent, majoritatea obligațiunilor poștale de economisire prevăd opțiunea abonatului de a-și retrage în avans toate sau parțial activele, cu rambursarea dobânzii acumulate până la data stingerii.

Obligațiuni purtătoare de dobândă sau conturi de depozit?

Dacă vă întrebați care instrument de investiții se potrivește cel mai bine nevoilor dvs., să începem prin a spune că în majoritatea cazurilor este vorba de două tipuri de investiții pe termen mediu/lungdeci de luat în considerare dacă nu aveți o nevoie iminentă de lichiditate.

Ambele instrumente sunt apreciate pentru risc limitat la care este expus investitorul. In timp ce eu Obligațiunile poștale purtătoare de dobândă sunt garantate de statconturile de depozit au garanția FITD (Fondul Interbancar pentru Protecția Depozitelor).

O altă caracteristică binevenită a acestor instrumente este capacitatea de a retrage capitalul investit în orice momentevident în cazul conturilor de depozit nerestricționate.

Sunt două diferența dintre obligațiunile de economii poștale și conturile de depozit. Prima se referă la impozitare, la 12,5% pentru Bfp, la 26% pentru conturile de depozit. Taxa de timbru este egală cu 2 la mie pentru ambele instrumente.

A doua diferență se referă la dobânda acumulată. În timp ce cu i bfp aveți randamente crescânde în timp și eficiente, cu un cont de economii sunt limitate de aplicarea dobânzilor gratuite ale contului de economii.

Dacă doriți să aflați mai multe despre aceste instrumente de investiții sau doriți să vă extindeți cunoștințele pe acest subiect și să descoperiți noi oportunități, alăturați-vă comunității Investhero și faceți cunoștință cu alți investitori și antreprenori ca dvs.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *