Noi modele de afaceri pentru antreprenorii în stadiu incipient

Jujitsu este arta marțială prin care îți folosești punctele forte ale adversarului sau slăbiciunea ta (adeseori percepută) în avantajul tău.

Hmmm. Sună ca o tehnică pe care antreprenorii ar putea dori să o aplice pentru a ști unde și cum să creeze un nișă de piață specifică. Mulți l-ar folosi pentru a afla puncte specifice de frecare unde concurenții tăi mai mari luptă și concentrează-te acolo pentru a concura cu ei.

Dar acea tactică funcționează doar pentru un peisaj competitiv care nu mai există.

Jujitsu rămâne o tehnică critică. Dar o lecție a companiilor cu creștere explozivă este că jocul cu sumă zero dintre tine și adversarul tău mai mare nu mai este jocul de jucat. Regulile care stau la baza acestui joc și peisajul competitiv pe care îl reflectă s-au schimbat.

Să explorăm cum și ce înseamnă pentru tine.

O lume competitivă schimbată și ce înseamnă aceasta pentru tine

Iată ceva ce știm cu toții: granițele industriei se estompează.

Gândește-te la Tencent sau Teslasunt greu de clasificat. Primul furnizează servicii de la servicii bancare până la media și jocuri până la rețelele sociale, în timp ce cel de-al doilea produce mașini, deoarece construiește capacități de stocare a energiei pentru o varietate de nevoi de mare energie.

Viitorul nostru este o lume a „ecosistemelor de afaceri”, care reflectă gruparea și separarea lanțurilor valorice și estomparea granițelor industriei.

Pe măsură ce granițele se estompează, companiile care au capturat de mult timp un procent disproporționat din profitul economic în industriile tradiționale se confruntă cu companii pe care nu le-au considerat niciodată concurenți. Și anume tu.

Și aici devine interesant. Noile întrebări devin: Ce este comun cu aceste ecosisteme și cu modelele de creștere explozivă care le stau la baza și ce rol ați putea juca pentru a ajuta la orchestrarea acelor ecosisteme într-un mod care să conducă la creșterea explozivă pentru toată lumea, mari și (încă) mici?

Identificarea „ceea ce este comun” și lecțiile care stau la baza formează fundamentul noilor reguli ale lumii noastre competitive schimbate și, în consecință, pașii pragmatici pe care îi puteți face pentru a deveni una dintre acele companii cu creștere explozivă.

Să vedem cum.

3 pași de urmat ca antreprenor în stadiu incipient

1. Plantați un steag pe o „problemă” pe care să o dețineți – și să-l dețineți.

Creșterea explozivă a venit întotdeauna din identificarea punctelor de fricțiune sau defalcarea pieței și orchestrarea capacităților (seturi de abilități, modele de comportament și active tehnologice) pentru a le depăși.

O notă critică: plantarea unui steag are prea puțin de-a face cu setul existent de produse și servicii pe care o firmă le oferă în prezent. Amintiți-vă că majoritatea afacerilor sunt optimizate pentru o lume care nu mai există.

Dar nu mă crede pe cuvânt. Este evidențiată de rata de răsturnare – rata cu care companiile scad din poziția lor cândva competitivă. Peste 60% dintre companiile din clasamentul S&P 500 în ultimii 15 ani au dat faliment, au fost achiziționate sau au căzut din clasamentul S&P, iar ritmul se accelerează.

Majoritatea organizațiilor mari caută creștere pentru produsele sau serviciile lor existente — o perspectivă din interior în afară condusă de întrebarea: Cum vindem mai mult din ceea ce avem deja, doar altfel?

A determina ce steag să plantezi necesită pornind dintr-o perspectivă din exterior în interior, lucrând din punctele critice de fricțiune sau defalcarea pieței și ceea ce este necesar pentru a rezolva acestea. Apoi, și doar atunciaflați ce produse și servicii sunt necesare și, în mod critic, cine le furnizează (o previzualizare a pașilor 2 și 3).

Iată realitatea și frumusețea noilor modele: nu trebuie să oferiți toate produsele și serviciile esențiale pentru protejarea acestui steag, ci doar cele esențiale pentru a debloca o valoare disproporționată pe care o reprezintă steagul. Cum? Ei bine, acesta este scopul celui de-al doilea pas.

2. Clarifică – și mobilizează – noul 20 la sută.

Capabilitățile (seturile de abilități, profilurile comportamentale și activele tehnologice) reprezintă infrastructura execuției. Fără capacități, fără execuție. Fără execuție, fără clienți. Fără clienți, fără afaceri. Destul de simplu – până când nu mai este.

20% din capabilitățile oricărei organizații conduc aproximativ 70% din valoarea pe care o oferă. O lume competitivă schimbată necesită un nou 20% din capabilități critice pentru a capta 70% din noua valoare.

Întrebarea devine: Ce este noul 20 la sută și ce faci în privința asta?

Acesta este locul și motivul pentru care companiile mari devin atât de importante pentru companiile mici și, în mod critic, tu pentru ele. Probabil că nu au noul 20% critic pentru a capta noul 70% din valoare și nici nu le este ușor să facă acest lucru. Dar poți, care este locul și motivul pentru care devii instrumental noul model de afaceri (sau modul în care firmele își orchestrează capacitățile de a oferi valoare).

Ceea ce ne duce la al treilea pas.

3. Orchestrați-vă ecosistemul.

Orchestrarea ecosistemului dvs. implică să aflați care este „noul 20%” nu numai al dvs., ci și al partenerilor dvs. și să aflați cum să valorificați—orchestrați—toate aceste capacități pentru a capta noi surse de valoare în moduri noi.

Mulți oameni caracterizează ecosistemele de afaceri ca pe un set de parteneri cu care să se angajeze. Dar există o definiție mai pragmatică care stă la baza modelelor de creștere explozivă: orchestrarea capacităților diferitelor părți în jurul noilor surse de valoare de creat.

Aceasta nu este o piesă de parteneriat. Aceasta este o piesă de încorporare – orchestrarea capacităților prin care toți cei implicați împărtășesc riscurile și recompensele împreună.

Devenind esential

Există un film cult clasic, „Zeii trebuie sa fie nebuni”, cu o linie la care mă refer des atunci când lucrez atât cu organizații mari, cât și cu organizații mici:

„Lucrurile care ieri erau necunoscute au devenit astăzi o necesitate.”

Lecția cheie pentru antreprenori este aceea de a deveni acea necesitate a noilor 20% din capabilități esențiale pentru a capta 85% din valoarea economică care alcătuiește orice ecosistem de afaceri.

Vrei o creștere explozivă? Apoi concentrați-vă asupra modului de executare a acestei lecții în jurul căreia va fi orchestrat ecosistemul.

Ce este în noul tău 20 la sută?

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *