Mica ta afacere este la fel de neprețuită pe cât crezi?

După ce a petrecut ani de zile construirea unei mici afaceri, poate fi greu să cuantificați timpul și energia pe care le-ați turnat în ea și sacrificiile pe care le-ați făcut pentru a ajunge unde sunteți acum. Firma ta probabil ti se pare nepretuita, dar inevitabil va veni un moment in care trebuie sa faci calcule precise cât valorează afacerea ta.

Poate te pregătești pentru pensionare sau pentru a trecerea la un nou proprietar— indiferent dacă este vorba despre un singur proprietar privat sau o vânzare către angajați. Având o plan de ieșire sau un plan de succesiune este un prim pas bun, dar va trebui, de asemenea, să înțelegeți valoarea activelor dvs. și implicațiile fiscale ale transferului lor către generația următoare. Acest lucru va necesita o evaluare exactă.

Valoarea companiei dumneavoastră este subiectivă. Cumpărătorii și vânzătorii nu sunt întotdeauna de acord cu privire la ceea ce este valoros și ce nu, motiv pentru care angajarea unui consultant de evaluare sau a unui CPA care are experiență în evaluarea afacerilor este o idee bună. Acestea fiind spuse, nu este prea dificil să veniți cu o evaluare rezonabilă pe cont propriu – va trebui doar să evitați unele dintre concepțiile greșite comune pe care le au vânzătorii pentru prima dată.

Aflați cu ce lucrați

Majoritatea proprietarilor de afaceri își revarsă inimile și sufletele în companiile lor și, în mod logic, se așteaptă să fie compensați pentru asta atunci când este timpul să vândă. Din păcate, pentru mulți fondatori le este greu să înghită realitățile pieței de cumpărare și vânzare a afacerilor mici.

În aproape toate cazurile, întreprinderile mici sunt cumpărate și vândute pe baza fluxul de numerar produc — cu prețurile ajustate în sus sau în jos pentru a reflecta alte caracteristici calitative. Cu toate acestea, în loc să se concentreze doar pe fluxul de numerar, majoritatea intermediarilor folosesc o cifră numită „SDE” sau câștigurile discreționare ale vânzătorului, ca punct de bază de date al unei evaluări.

SDE este similar cu fluxul de numerar, dar are o avertizare importantă: cheltuielile neesențiale ale proprietarului sunt „adăugate înapoi” pentru a ajunge la o cifră cuprinzătoare a compensației totale a noului proprietar.

Să presupunem că dețineți o corporație care câștigă 150.000 USD pe an EBITDA și plătiți-vă aproximativ 100.000 USD în salariu și beneficii în calitate de CEO/proprietar. În teorie, tot (sau o parte) din acest salariu ar trebui „adăugat înapoi” la numărul EBITDA pentru a ajunge la un SDE de aproximativ 250.000 USD.

Aceasta este suma de bani pe care un nou proprietar care achiziționează afacerea s-ar putea aștepta să o câștige dacă ar lucra în afacere. (Un proprietar care nu intenționează să lucreze în afacere ar putea accepta doar un anumit procent din acel număr de salariu.)

Deși acest lucru pare simplu la față, poate deveni complicat în practică. Pentru a exemplifica, să presupunem că ați participat la cursuri anuale de formare în ultimii ani pentru a fi la curent cu tendințele din industrie. Cu siguranță ai putea argumenta că un nou proprietar nu ar trebui să facă același lucru. Dar este acest lucru realist? Este posibil ca un nou proprietar să se confrunte cu același mediu de piață ca și dumneavoastră, iar suplimentele de genul acesta pot deveni un punct de dispută care, în cele din urmă, deraiează achizițiile.

În timp ce aceste idei pot părea străine la început, este posibil să devii la fel de versat în evaluarea întreprinderilor mici precum ar putea fi intermediarul tău. Continuați să citiți pentru câțiva pași simpli și realizabili pentru a vă ajuta să ajungeți acolo.

1. Citiți rapoartele din industrie

IBBA Raport pulsul pieței oferă informații valoroase despre mai mulți proprietari de afaceri pentru care s-ar aștepta să-și vândă afacerea – iar datele trimestriale publicate sunt gratuite pentru public. O căutare rapidă pe Google vă poate duce la o mulțime de alte rapoarte actualizate și vă poate oferi date istorice pentru context.

Uită-te astăzi online și s-ar putea să fii brusc dornic să explorezi vânzările: 2018 a fost un an record pentru proprietarii de întreprinderi mici care își vând companiile, potrivit cercetare de la BizBuySellcu o creștere de 4% a tranzacțiilor față de recordul anterior stabilit în 2017 și o creștere de 31% față de cifrele din 2016.

În plus, același raport indică faptul că 70% dintre brokerii de afaceri se așteaptă să vadă mai multe tranzacții în 2019 decât înainte. O înțelegere profundă a peisajului de fuziuni și achiziții și a industriei respective vă poate ajuta să ajungeți la o evaluare informată.

2. Discutați cu CPA

În afară de tine, CPA are o perspectivă mai bună decât oricine asupra situației financiare ale companiei tale. Dacă CPA-ul dvs. a fost instruit în evaluare sau urmează tendințele din industrie, el sau ea ar trebui să vă poată oferi o gamă de preț aproximativă bazată pe traiectoria afacerii dvs. Poate și mai important, CPA-ul dvs. ar trebui să vă poată sfătui cu privire la modalitatea cea mai avantajoasă din punct de vedere fiscal de a structura o tranzacție viitoare, precum și orice pași pe care ar trebui să-i faceți pentru a vă pregăti.

Dacă intenționați să explorați în mod serios vânzările, colaborați cu CPA pentru a începe să vă puneți în ordine cărțile. Cumpărătorii potențiali vor analiza cu atenție situația financiară a ultimilor trei până la cinci ani, așa că asigurați-vă că toate finanțele sunt pregătite corect.

3. Organizați-vă documentele

Există o numărul de documente critice va trebui să aveți pentru a ajunge la o evaluare exactă. Pentru început, va trebui să specificați exact ce este disponibil pentru vânzare. Cele mai simple tranzacții și cele pe care majoritatea investitorilor le preferă vor apărea întotdeauna din vânzarea afacerii dvs. ca o întreprindere în funcțiune – cu alte cuvinte, vânzarea integrală a dvs. activele afaceriicontracte și creanțe într-o singură tranzacție.

Indiferent de modul în care este structurată afacerea dvs., o evaluare adecvată vă va cere să contabilizați tot ceea ce deține afacerea, de la bunurile corporale (activele dure ale dvs. bilanț cum ar fi camioanele și utilajele) la intangibil (lucruri precum fondul comercial, brevete, procese de proprietate, mărci sau mărci comerciale). Calitatea și valoarea relativă a acestor active pot avea un efect semnificativ asupra evaluării finale a afacerii dvs., așa că trebuie să păstrați o evidență exactă a tuturor lucrurilor.

În cele din urmă, cu toții doar ghicim

Am auzit odată un punct de vedere interesant asupra evaluării care ilustrează complexitatea și simplitatea ei simultană. Vorbeam cu un coleg la o conferință, iar această persoană a spus: „Putem să modelăm totul, să rulăm cifrele și să ne uităm la rapoartele din industrie. Dar, în cele din urmă, valoarea oricărui activ este stabilită în momentul în care are loc o tranzacție – și nu cu o secundă înainte.”

Acesta este un lucru de care proprietarii de afaceri ar trebui să țină cont. Deși a ajunge la o evaluare este un exercițiu cantitativ, este totuși în mare parte o artă. Îți place sau nu, cumpărătorul de la celălalt capăt al tranzacției stabilește în cele din urmă adevărata valoare a afacerii tale pe piață.

Jim Moran este fondatorul și partenerul director al ValueStreet Equity Partners, o firmă din San Diego care investește exclusiv în afaceri mici. Eforturile sale antreprenoriale au început în 2006 și au culminat cu înființarea unei mici afaceri care a crescut la peste 30 de milioane de dolari pe an în vânzări. După ce și-a părăsit afacerea în 2016, James a fondat ValueStreet pentru a continua munca pe care o iubește la scară mai largă. Este licențiat la Skidmore College din Saratoga Springs, New York și locuiește în San Diego împreună cu soția și fiul său.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *