Investiția în mașini clasice: ghid complet de investiții

În zilele noastre cine decide să investește-ți capitalul are mai multe alternative în fața lui și una dintre ele include mașini de epocă. Este un tip de investiție care, în comparație cu multe altele, este mai puțin cunoscută, dar nu mai puțin profitabilă.

De fapt, fiecare mașină de epocă are o caracteristică specială care o face valoroasă și, în consecință, o bună oportunitate de investiție.

De ce să investești în mașini clasice?

Mașina de epocăîn unele moduri, nu este cu mult diferită de o operă de artă, din acest motiv sunt cei care le adună din pasiune, afișându-le ca tablouri și cei care în schimb, mai mult din punct de vedere speculativ, le consideră un instrument pentru a face afaceri. Indiferent de motivația care determină o persoană să păstreze cu grijă una sau mai multe mașini de epocă, cert este că cu cât un vehicul este mai vechi, cu atât valoarea acestuia crește.

Când devine o mașină de epocă?

Conform legii italiene, o mașină este clasificată ca fiind de epocă dacă au trecut măcar treizeci de ani de la prima înmatriculare. Această distincție este fundamentală, mai ales când avem de-a face cu mașini care sunt deja de prestigiu istoric.

Ca și în cazul altor tipuri de investiții, cele referitoare la mașini clasice necesită și utilizarea capitalului inițial și o bună cunoaștere a sectorului. Până în prezent, mașinile considerate a fi de epocă nu trebuie să plătească taxa de timbru în regiunea lor, totuși, ele trebuie să fie în continuare înregistrate în registre speciale (ASI). În plus, este obligatoriu ca fiecare componentă care face parte din mașină să fie originală, în caz contrar valoarea istorică pe care o posedă nu va fi recunoscută.

Investiția în mașini clasice: când este cel mai bun moment să o faci?

După cum am văzut în paragrafele precedente, cu cât o mașină este mai veche, cu atât capătă mai multă valoare. A investiții în mașini clasice are un randament mai mare pe termen lung, prin urmare, alegerea de a investi acum capital pentru a culege beneficiile intr-un timp scurt nu apartine acestui tip de investitie. Potrivit unor date, în ultimii zece ani mașinile istorice și-au văzut valoarea crescând cu 192%permiţând astfel celor care făcuseră investiţii să-şi majoreze capitalul.

Astăzi investește într-o mașină clasică are aceeași importanță ca și investițiile în bijuterii sau ceasuri.

De obicei cei care aleg să se arunce într-o investiție similară au o legătură emoțională cu mașina în cauză, aceasta fiind de cele mai multe ori considerată o bijuterie de familie. Mulți oameni au devenit colecționari de mașini pentru că a aparținut bunicului lor în trecut sau în situații similare.

Cu toate acestea, cei care au norocul să moștenească o mașină de epocă nu sunt deseori conștienți de faptul că au primit un obiect datorită căruia își pot face capitalul să dea roade.

Cu toate acestea, nu toată lumea are norocul să dețină o mașină de epocă, în acest caz încă este posibil să cumpere una. De fapt, în fiecare an sunt organizate raliuri de mașini clasice, aici este adesea posibil să întâlniți oameni care doresc să-și vândă vehiculul. În mod clar va fi foarte greu să găsești pe cineva care să-și vândă mașina tocmai pentru că cei care colecționează mașini de epocă cunosc foarte bine valoarea fiecăruia dintre ele.

Care sunt cele mai scumpe mașini clasice din istorie?

De mașini clasice care dețin o valoare de piață excelentă sunt multe si printre acestea se numara si cateva modele care reprezinta adevarate comori pe patru roti, pentru valoarea la care au fost vandute.

În primul rând există Ferrari GTO din 1962. Bijuteria Calului Rasat a fost vândută la o casă de licitații din Regatul Unit pentru o sumă uluitoare egală cu 48,4 milioane de dolaridevenind astfel cea mai scumpă mașină clasică vreodată. Importanța și valoarea acestei mașini de epocă a fost recunoscută și de instanța din Bologna care, pentru a proteja designul care o deosebește și a evita imitațiile, a emis o rezoluție în care atribuie dreptul autorului casei Ferrari pe acest mediu, echivalând este o operă de artă.

Acolo a doua cea mai scumpă mașină clasică din lume si Mercedes W196R din 1954. Datorită acestei mașini, compania-mamă a revenit la concurența pe pistă după o pauză de aproximativ cincisprezece ani (ultima competiție datează din 1939, în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial). În 2013, un colecționar, în timpul unei serii de vânzări la Bonhams, a reușit să câștige piesa plătind o sumă egală cu 31,6 milioane de dolari.

Acolo a treia cea mai scumpă mașină clasică și râvnită de mulți este Ferrari 275GBT/4S Nart Spider din 1967. Au fost produse doar 10 exemple și acest lucru nu face altceva decât să mărească semnificativ valoarea mașinii. Proprietarii acestor exemplare au fost în mare parte celebrități, precum Steve McQueen și Eddie Smith. Doar modelul acestuia din urmă a fost scos la licitație 28 de milioane de dolari lui Lawrence Stroll, tatăl celebrului brand Tommy Hilfiger.

De unde să cumpărați mașini clasice?

Astăzi există mai multe canale prin care poți intra în contact cu proprietarii de mașini clasice.

Primul, așa cum s-a văzut mai sus, și mai tradițional este să mergeți la mitinguri și să întâlniți orice furnizor. Deoarece tehnologia a scurtat distanțele astăzi, este posibil conectați-vă cu proprietarii de mașini clasice tot datorită rețelei. Pe internet, de fapt, există mai multe site-uri unde cei care dețin un vehicul de epocă pot posta un anunț de vânzare însoțit de fotografii cu mașina în cauză. Pe aceste site-uri ai de ales dintre miile de modele.

Este important să aveți în vedere că dacă doriți să faceți o investiție bună, mașina pe care urmează să o cumpărați va trebui să dobândească o valoare considerabilă în următorii ani, altfel investiția nu va fi profitabilă.

Creșterea bugetului, participarea la licitații live poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a încheia o afacere bună, în acest fel va fi posibil să vedeți personal mașinile de epocă de vânzare și să alegeți cea mai bună soluție. Totuși, trebuie acordată atenție factorului emoțional, care ar putea influența negativ analiza și alegerea, ducând și la o achiziție compulsivă la un preț mai mare decât valoarea reală actuală și viitoare de piață.

Cifrele pieței de mașini de epocă

Spre deosebire de ceea ce s-ar putea crede în ultimii ani piața mașinilor clasice a cunoscut o creștere de 218% a prețurilor în Europa și 257% în Marea Britanie. Analizând aceste procente este clar că scenariul actual al mașinilor clasice a depășit așteptările.

Care este cea mai bună investiție într-o mașină clasică?

Prima regulă, valabilă și aplicabilă oricărui tip de investiție, constă în cunoașterea pe deplin a zonei în care se intenționează să investească capital; în acest caz, părerea experților din sector poate fi utilă în alegerea celei mai bune soluții care se potrivește cel mai bine buzunarul tău.

Potrivit experților de top din lumea mașinilor de epocă, modelele care sunt considerate astăzi cele mai profitabile sunt cele care au fost produse între anii 1980 și 1990. În jargonul sectorului, piesele care sunt considerate profitabile sunt definite youngtimer.

Deși încă nu sunt considerate mașini clasice, există câteva exemplare care își vor vedea valoarea creșterii pe termen lung, precum Fiat Coupé, Golf GT II sau BMW Z3. Daca sunteti in cautarea unui obiect care sa faca bani in cel mai scurt timp posibil atunci investitia nu ar trebui sa se bazeze pe acest tip de masina ci pe alte masini care cu siguranta vor avea deja un pret de vanzare mult mai mare.

Întreținerea unei mașini de epocă

La fel ca și mașinile pe care le folosim de obicei zilnic, chiar și cele vintage, chiar dacă le folosim mai rar, necesită întreținere. Păstrarea intactă a unei mașini considerate vintage este un aspect fundamental, mai ales dacă nu vrei să te confrunți cu pierderi uriașe de bani. Orice intervenție care se va efectua asupra acestui tip de mașină va prezenta în mod clar costuri mai mari decât cele ale mașinilor de astăzi, tot datorită pieselor de schimb care trebuie să fie întotdeauna originale.

Importanța registrelor ASI

După cum am văzut anterior, o mașină care să fie recunoscută de stat ca mașină clasică trebuie să fie înregistrată într-un registru special. Acest registru, numit ASI (Autoclubul Istoric Italian)contine toate modelele, atat masini cat si motociclete, considerate vintage.

Înregistrarea în acest registru presupune costuri care variază în funcție de modelul vehiculului care urmează să fie înmatriculat. În plus, aceste piese de epocă trebuie să posede CRS (Certificat de importanță istorică); este un document foarte important dar nu trebuie neapărat să fie deținut de un proprietar al unei mașini de epocă; totuși cei care dețin un document similar se vor putea bucura de numeroase avantaje precum de exemplu reducerea costului asigurării și nu numai.

Concluzie

Alegerea cu grijă a mediului în care să investească este una dintre regulile fundamentale pentru cei care doresc cu adevărat să-și facă capitalul să dea roade. Un aspect important, dar mai presus de toate obligatoriu, după cum se vede, constă în originalitatea pieselor care compun vehiculul. Din acest motiv, dacă decideți cumpără o mașină clasică in stare proasta este esential sa fie restaurat la ateliere specializate care sunt capabile sa recupereze piese originale si care reproduce fidel linia modelului.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *