Investiția în Crowdfunding cu Equity Crowdfunding: cum funcționează?

L’Equity Crowdfunding este unul dintre instrumentele care a devenit mai răspândită în ultimii ani în domeniul finanțării pentru startup-uri și IMM-uri. Constă în strângerea de capital prin a finanţare colectivă, care vizează sprijinirea unui proiect antreprenorial. Deosebit de apreciat atât în ​​faza inițială a startup-ului, când se caută capital pentru a-și valida ideea pe piață, cât și într-o fază mai avansată, când fondatorii sunt dispuși să vândă în continuare acțiuni ale companiei pentru a primi finanțare pentru a putea scala afacerea.

Ce este Equity Crowdfunding?

L’Crowdfunding cu capital propriu sau crowdfunding cu capital propriu este un instrument prin care un grup de persoane fizice finanțează strângerea de fonduri a unei companii, unirea multor oameni pentru atingerea unui scop, adică finanțarea unei companii private (startu-uri și IMM-uri) în schimbul acțiunilor sau acțiunilor companiei.

Pe platformele de equity crowdfunding sunt prezentate proiecte originale la care se poate alătura oricine este interesat să investească. Înainte ca un proiect să fie publicat pe o platformă, însă, acesta este supus unui fel de rating, completat cu o selecție a celor care ar putea implica cel mai mult publicul investitorilor.
La baza crowdfunding-ului bazat pe capital propriu se află așadar intervenția colectivă: prin aderarea la campania de strângere de fonduri, capitalul startup-ului sau companiei pe care alegi să o finanțezi este majorat. În acest fel, cine investește într-un proiect devine partener în companie Și primește o taxă de participare personală.

Pentru cine este Equity Crowdfunding?

Atât cei care caută finanțare pentru startup-ul lor, cât și cei care doresc să dea finanțarea sub forma unei investiții.

Dacă un antreprenor dorește să colaboreze cu o terță parte, poate împărtăși un strângere de fonduri pentru a-și finanța ideea încă în curs de dezvoltare. Împreună cu expunerea proiectului în cauză, poate și trebuie să dezvăluie și alte informații, cum ar fi, de exemplu, explicații despre echipa care va lucra la el, compania sa, modelul său de afaceri și orice altceva care poate fi folosit pentru a convinge. utilizatorii să creadă în ideea lui. Cu cât sunt oferite mai multe detalii, cu atât publicul va fi mai atras să investească.
Fiecare campanie de capitalizare participativă are un obiectiv monetar minim, numit obiectiv. În cazul în care nu se ajunge, banii investiți se întorc la expeditor.

Equity Crowdfunding în Italia

L’crowdfundingul cu capital propriu ajunge în Italia la scurt timp după ce a fost conceput în Statele Unite. A venit acest tip de finanțare recunoscute și reglementate de legislație în anul 2013.
La început, prevederile erau foarte stricte, de fapt, doar startup-urile inovatoare puteau planifica strângerea de fonduri. Odată cu actualizarea care a avut loc în 2018, accesul la această formă de finanțare a fost însă extins și la IMM-urile neinovatoare.

Până în prezent, această metodă este din ce în ce mai utilizată și răspândită, dovadă fiind milioanele de euro strânse de diferitele campanii în fiecare an (aproape 65 de milioane de euro în 2019). Crește și numărul colecțiilor și, în consecință, posibilitatea de a obține rezultate bune.

Platforme de crowdfunding cu acțiuni

THE portaluri de capitalizare participativă sunt punctul de întâlnire între startup-uri/IMM-uri și pool-ul de investitori. Vizitând diferitele platforme de capitalizare participativă, puteți găsi o secțiune dedicată proiectelor active.

Platforme de equity crowdfunding: care sunt cele mai bune?

În acest moment, să petrecem câteva cuvinte platforme de capitalizare participativă răspândite în Italia. Cele mai importante sunt, fără îndoială mamacrowd Și Crowdfundmecare a strâns 70% din finanțare în 2019. De asemenea, bine Opstart, 200 de mulțimi, Începem Și BacktoWork24care în schimb a strâns peste un milion de euro.

Să ne oprim puțin asupra primelor două.

mamacrowdo platformă creată în 2016 datorită SiamoSoci, se ocupă cu organizarea de campanii de finanțare pentru startup-uri inovatoare, captând cele mai interesante dintr-o rețea de incubatoare.
În 2019, au fost finalizate 16 campanii pentru un total de 14 milioane de euro încasați. Ca să numim câteva, printre campaniile finalizate le avem pe cele ale Epicura sau StartupItalia, ambele au strâns peste un milion de euro.

De asemenea CrowdfundMe este o platformă excelentă când vine vorba de fonduri participative cu capital propriu în Italia. Fondată de Tommaso Baldissera cchetti și cu peste 100 de proiecte finalizate, a câștigat numele de platformă cu cel mai mare număr de investitori, poate și pentru că a fost prima listată la bursă.
Are o mulțime de proiecte de pornire și strângeri de fonduri la început și mai multe întreprinderi mijlocii și mici apelează la el pentru a obține capital de investiții. Cheia succesului lui? Probabil succesul mai multor dintre campaniile propuse, care este în jur de 70%.

De ce aleg startup-urile Equity Crowdfunding?

În ultimii ani, lumea crowdfunding-ului s-a deschis din ce în ce mai mult către întreprinderile mici și mijlocii, și nu doar startup-urilor. S-a dezvoltat un public de investitori care a permis companiilor finanțate să crească și să atingă obiective importante de piață.

Alegerea Equity Crowdfunding pentru startup-ul dvs. are mai multe avantaje:

  • este cu siguranță un instrument de investiții mai convenabil decât investitorii privați, întrucât procentul din cota vândută a companiei tinde să fie mai mic;
  • a găsi persoane interesate să investească, prin intermediul platformelor, este mai ușor decât să cauți investitori în privat;
  • în câteva săptămâni este posibilă strângerea fondurilor, primind, în cazul unui rezultat pozitiv al campaniei, o validare de către piață;
  • crowdfundingul este un instrument de marketing puternic care îți permite să-ți faci cunoscută mult mai rapid ideea/startup-ul, prin platformele și știrile site-urilor dedicate lumii investițiilor;
  • Găsirea de investitori înseamnă găsirea de oameni care cred în proiect, ambasadori ai companiei care vor ajuta startup-ul să se dezvolte.

Investiți în startup-uri cu Equity Crowdfunding

Investiția în startup-uri este riscantă. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie făcut, ci că diversificarea adecvată a portofoliului de investiții devine esențială pentru a-și proteja capitalul.
Investiția în acest activ înseamnă să ai încredere într-o companie și să crezi în potențialul ei de creștere. Oricine participă la strângerea de fonduri devine partener cu drepturi depline, deoarece primește o cotă din compania în care crede. Aceasta cu scopul de a primi într-o zi o parte din dividendele corporative sau un posibil câștig de capital din vânzarea cotei sale.

Ești pasionat de investiții și startup-uri? Alăturați-vă comunității noastre, comparați-vă cu alți investitori și îmbogățiți-vă cunoștințele.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *