Ghidul esențial pentru managementul cunoștințelor corporative pentru proprietarii de afaceri mici

Nu este întotdeauna ușor să vă asigurați că compania dumneavoastră funcționează ca o mașină bine unsă. Mulți proprietari de afaceri mici se bazează pe experiența lor. Numai cuvântul transmite un sentiment de încredere și fiabilitate care îi face pe clienți să se simtă în siguranță.

Cu toate acestea, dacă le-ai cere celor mai mulți antreprenori să definească exact care este acea experiență, ar putea fi dificil să ofere un răspuns clar.

Este un concept care este atât puternic, cât și vag – atât pe care se bazează, cât și nu este înțeles. Deci, ce este experiența reală? Ce face cu adevărat o persoană sau o echipă valoroasă pentru o companie? Cum se naște acea experiență din relațiile de afaceri și cum poate o companie să păstreze această experiență dacă nici măcar nu o poate descrie?

Expertul în managementul performanței Maik Wagner își petrece zilele răspunzând la aceste întrebări.

El lucrează cu companii pentru a le ajuta să transforme experiența într-o resursă utilizabilă și transferabilă. Printr-un proces cunoscut sub numele de managementul cunoștințelor, Wagner se asigură că experiența valoroasă nu se pierde pe măsură ce compania se dezvoltă și ajută echipele mai puțin eficiente să învețe de la cei cu performanță ridicată.

Cum să transformi experiența într-o resursă viabilă pentru afacerea ta

Deoarece experiența este adesea difuză, foarte individuală și dependentă de context, poate fi greu pentru proprietarii de afaceri să vadă lemnul pentru copaci, mai ales în primele zile ale unei companii în creștere. Prin urmare, o mulțime de experiență internă rămâne adesea neexploatată. Fără un sistem adecvat pentru definirea și valorificarea acestor cunoștințe, companiile le pierd pur și simplu în loc să le folosească pentru a-și atinge obiectivele de afaceri.

Aici, Maik Wagner împărtășește câteva sfaturi despre cum o companie își poate cântări experiența, o poate transforma într-o resursă utilizabilă și o poate menține în cadrul organizației.

Evaluați eficacitatea

Nu toată experiența pe care o persoană sau o echipă o consideră importantă va fi utilă unei companii. Prin urmare, înainte de a începe un proces de management al cunoștințelor, este important să cunoașteți exact tipul de experiență pe care doriți să o adunați.

În cele din urmă, trebuie să decideți ce va fi util din punct de vedere economic pentru compania dumneavoastră. Ce fel de cunoștințe va ajuta echipele dvs. să performeze mai bine și să ofere un profit mai bun? Va fi mai ușor să definiți cum arată informațiile utile odată ce ați stabilit parametri stricti.

Decide ce trebuie să știi

Cea mai mare parte a experienței în cadrul companiilor se acumulează pe perioade lungi de timp când oamenii și echipele lucrează împreună și își construiesc cunoștințele. Cu toate acestea, în timp ce aceste cunoștințe sunt prinse în contextul unui individ sau al unei echipe, nu puteți defini cum ar putea beneficia afacerea dvs.

Prin urmare, trebuie să eliminați contextul din experiență pentru a decide ce este cu adevărat o resursă utilă din punct de vedere economic. Începeți prin a vă întreba unde poate fi îmbunătățită performanța și ce seturi de cunoștințe ar trebui considerate informații generale?

Folosind aceste răspunsuri ca ghid, puteți analiza și procesa experiența internă pentru a distila informațiile cele mai utile și aplicabile pe scară largă.

Explorați rețelele

Asigurați-vă că nu cădeți în capcana de a crede că numai dvs. sau cel mai bun și mai strălucit angajat aveți experiență utilă. Performanții înalți lucrează în tandem cu alți oameni și echipe care alimentează toate procesele de cunoaștere și modul în care este dezvoltată experiența.

Pentru a explora rețelele și, prin urmare, întregul interval de cunoștințe din cadrul unei organizații, trebuie să vorbiți cu părțile interesate cheie cu care interacționați de zi cu zi. Acest lucru vă va oferi o imagine mai largă a modului în care este dezvoltată și procesată experiența și are avantajul suplimentar de a merge dincolo de simpla bănuială despre cine/ce este cel mai valoros.

Fii realist

Pentru a implementa un sistem adecvat de management al cunoștințelor, este important să discutăm cu persoane cu experiență, să examinăm modele complexe de comunicare și să evaluăm validitatea tipurilor de experiență în raport cu o serie de teze și ipoteze. Și de multe ori are sens să aduci un expert în managementul cunoștințelor care să te ajute prin această evaluare.

Dar, chiar și înarmat cu cunoștințe foarte detaliate despre management și comportamentul echipei, este imposibil să descoperi tot ceea ce alcătuiește un set perfect de experiență.

Ar trebui, totuși, să puteți defini un set de derivate care să poată fi utilizate pentru a instrui rapid succesorii, a redezvolta procesele companiei și a consolida competențele în cadrul echipelor.

Gestionați eficient

Prin extragerea cunoștințelor din experiență, proprietarilor de afaceri li se oferă o bază foarte bună pentru dezvoltarea în continuare a echipelor și optimizarea proceselor. Cu toate acestea, acum că cunoștințele au fost distilate, are nevoie de o structură de management bună.

Ar trebui să decideți cum vor folosi echipele rezultatele, cum ar trebui aplicate în întreaga organizație și, poate chiar și cel mai important, ce ar trebui să fie aruncat sau păstrat pentru a fi utilizat la o dată ulterioară (de exemplu, când aveți o echipă mai mare).

Începe mic

Aplicarea a ceea ce ai învățat este o sarcină provocatoare și este important să începi puțin atunci când începi să implementezi aceste învățături. Dacă revizuiți fiecare proces pe baza constatărilor dvs., nu veți putea evalua corect succesul eforturilor dvs. Și dacă încercați să schimbați cultura corporativă generală, puteți distorsiona impactul oricăror modificări mai mici pe care le-ați făcut asupra procesului dvs. de management al cunoștințelor.

Măsurați succesul

Ca și în cazul oricărui proces care nu este monetizat direct, poate fi foarte greu să măsurați succesul managementului cunoștințelor. Cu toate acestea, dacă un angajat își poate începe noul rol înarmat cu cunoștințele, procesele, rețeaua și cele mai bune practici ale predecesorului său, va deveni rapid evident că eforturile dvs. au dat roade.

„Evaluarea succesului proceselor modificate sau dacă o echipă își dezvoltă anumite competențe poate dura mult timp. Prin urmare, este important să ne amintim că managementul cunoștințelor este un angajament pe termen lung care necesită o atenție continuă și nu doar o soluție rapidă unică”, spune Joanna Weiss, manager la COMATCH, un tânăr start-up care și-a implementat cu succes cunoștințele. proces de management în 2018.

Managementul cunoștințelor vă menține afacerea pe drumul cel bun

Gestionarea eficientă a cunoștințelor ajută companiile să opereze în condiții de vârf și înseamnă că pierderea inevitabilă a angajaților valoroși nu va împiedica eficiența în care vă conduceți compania. De asemenea, înseamnă că echipele care se luptă pot învăța de la omologii lor mai puternici, rezultatul final fiind o cultură de înaltă performanță.

Și dacă compania ta încă se luptă să țină ritmul, poate ar trebui să te întrebi dacă experiența ta internă este la fel de fiabilă pe cât crezi că este?

Lauren este manager de marketing de conținut la COMATCH. Are experiență de lucru cu diverse medii de comunicare și este pasionată de a colecta informații de la cei mai buni experți din industrie și de afaceri din lume și de a le transforma în conținut educațional captivant și ușor de digerat.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *