De ce scopul afacerii dvs. ar trebui să fie mai mult decât a face bani

Majoritatea companiilor se concentrează direct pe motivația extrinsecă de a obține profit pentru a-și extinde operațiunile și a-și satisface acționarii. Astăzi, însă, asistăm la o schimbare către o motivație mai intrinsecă atât pentru companii, cât și pentru angajații acestora. Odată uniți doar prin angajamentul lor de a oferi valoare companiilor și clienților lor, acum sunt uniți pentru a fi valoroși pentru societate.

Trecerea către modele de afaceri care îmbrățișează responsabilitatea socială ridică întrebări cu privire la cât de durabil din punct de vedere financiar este să dedici resursele și energia angajaților pentru a face bine în lume. Unii ar putea argumenta că astfel de eforturi sunt cel mai bine lăsate în seama persoanelor, nu a întreprinderilor.

Dar din ce în ce mai mult, consumatorii se așteaptă ca afacerile de la care cumpără să beneficieze societatea și planeta. Companiile constată că adoptarea acestui model are multe avantaje, inclusiv financiare.

Istoria responsabilitatii sociale in afaceri

Henry Ford a spus celebrul: „O afacere care nu face altceva decât bani este o afacere proastă”. Fernic în credința lui în a plăti muncitorilor un salariu respectabil și în a angaja femei, oameni de culoare și persoane cu dizabilități pentru locuri de muncă bine plătite, atunci când acest lucru nu era o practică acceptată, el a creat practic clasa de mijloc americană. Putem spune cu siguranță că a reușit să întruchipeze declarația sa. Edwin Francis Gay, un contemporan al lui Ford și primul decan al Harvard Business School, și-a exprimat aceeași părere, susținând că scopul afacerilor este „a face un profit decent, decent”.

La începutul secolului al XX-lea, aceasta era o credință unică pe care o avea un lider de afaceri. Majoritatea proprietarilor de companii mari la acea vreme – și decenii după aceea – aveau opinii mai aliniate cu cea a economistului Milton Friedman: „Afacerea afacerilor este afaceri”. Prin aceasta, el a vrut să spună că orice altceva dincolo de a obține un profit nu era… treaba lor.

„Ne-am obișnuit să ne tratăm unii pe alții ca pe un mijloc pentru interesele noastre personale, afectând astfel valoarea umanitară esențială a eticii reciproce, respectului, dragostei și compasiunii. Profitul devine și el un miraj al răspunsurilor care ne face iluzii să credem că depravarea noastră de valoare va fi împlinită prin aceasta. Într-o lume care este din ce în ce mai cuprinsă de dileme existențialiste, trebuie, ca rasă umană, să ne străduim să ne regândim scopurile individuale și colective și să găsim unii altora calea înapoi în aceste scopuri.”

Urvashi Singh Khimsar

În secolul 21, însă, a avut loc o schimbare semnificativă în modul în care companiile își văd rolul în societate. În măsura în care concentrarea exclusiv pe a face bani este acum văzută ca rău pentru afaceri. Pentru că clienții din ziua de azi tind să manifeste o mai mare loialitate față de companiile care fac bine în societate. Așadar, cei mai calificați și promițători angajați se adună să lucreze pentru aceleași afaceri. Companiile se trezesc la valoarea de a face mai mult.

În 2013, India a devenit prima țară din lume care a cerut responsabilitate socială corporativă. În anul următor, Uniunea Europeană a început să ceară companiilor să producă rapoarte anuale privind impactul lor social și de mediu. Deși Statele Unite nu impun astfel de cerințe, afacerile sale sunt dornice și dispuse să fie transparente cu privire la contribuțiile lor la sustenabilitate și o societate stabilă.

În 2019, 181 de directori executivi ai unora dintre cele mai bogate companii din lume, inclusiv Apple, Amazon și Citigroup, au semnat un document prin care își declară intenția de a lucra în beneficiul nu doar al acționarilor, ci și al clienților, angajaților și al societății care este sursa prosperității lor.

Cum să abordați responsabilitatea socială în afaceri

Stresul creat de recenta pandemie de COVID-19 a adus în atenție și mai accentuată nevoia companiilor de a se considera participanți la societate. Grăbirea a ceea ce era deja un val de schimbări orientate social. Din ce în ce mai mult, companiile de astăzi realizează că cheia longevității și a profitabilității pe termen lung constă în a face ca umanitatea și scopul să fie principiile centrale ale operațiunilor lor.

Începeți cu conducerea

Studiile au demonstrat că succesul unei companii în a genera profit depinde în mare măsură de energia și angajamentul angajaților săi. Deci, obsedarea veniturilor mai degrabă decât a investi într-o cultură a muncii fericită și productivă este de fapt o economie falsă. Liderii care doresc să sporească implicarea angajaților trebuie să înțeleagă că ei înșiși dau tonul energiei companiei lor.

Un studiu care a chestionat 520 de companii din 17 țări a constatat că angajații sunt relativ mai puțin deschiși să facă sacrificii pentru firma lor atunci când singurul obiectiv al CEO-ului lor este maximizarea profiturilor. În schimb, angajații care simt că munca lor are un scop mai profund sunt bucuroși să dea 100% din efortul lor companiei și clienților săi.

În ciuda eforturilor de construire a culturii implicate, liderii care încadrează profitul mai degrabă ca un rezultat decât ca un obiectiv văd creșteri simultane ale veniturilor și ale satisfacției angajaților – un scenariu câștigător pentru toate, care duce la o calitate mai bună a vieții pentru toată lumea.

O pasiune comună pentru binele social crește profitabilitatea

Un bun exemplu al acestui tip de rezultat alimentat de un scop implică American Standard. Un producător de toalete și alte produse legate de instalații sanitare, care a lansat campania Flush for Good în parteneriat cu Fundația Bill & Melinda Gates în 2013. Misiunea campaniei a fost de a opri răspândirea bolilor și, prin urmare, de a salva vieți în lumea în curs de dezvoltare prin donații. echipamente de salubritate de fiecare dată când a fost vândută o toaletă marca Champion.

Pentru o companie care produce un produs probabil umil, impactul pe care inițiativa l-a avut ulterior asupra angajaților săi și asupra săracilor din lume a fost dramatic. În cele din urmă, American Standard și-a crescut de patru ori câștigurile, reînviind în același timp nivelurile de angajament și optimismul angajaților, care anterior slăbiți.

Când inițiativa a fost anunțată pentru prima dată într-o întâlnire între mâini, angajații i-au adus ovație în picioare CEO-ului companiei. Acest tip de scop face ca companiile bune să fie grozave – și minunate pentru care să lucrezi.

Este posibil ca produsul sau serviciul companiei dvs. să nu fie capabil să schimbe lumea în același mod în care a făcut-o American Standard. Cu toate acestea, a avea o echipă care este unită prin angajamentul de a face ceea ce trebuie poate genera o „cultură a scopului” împlinită. Acest lucru îmbogățește experiența angajaților, experiența clienților și rezultatul final al companiei, toate odată, chiar dacă obiectivul comun este pur și simplu să îmbunătățească viața clienților în fiecare zi.

Clientul de astăzi este conștient din punct de vedere social și așteaptă respect

Un lucru de reținut este că contribuția companiei dvs. la binele social se poate alinia cu profitabilitatea. Clienții sunt pasionați de a sprijini companiile care au o misiune socială clar comunicată.

O serie de studii susțin ideea că consumatorii de astăzi sunt dispuși să plătească prețuri cu 50% mai mari, dacă nu mai mari, pentru bunurile durabile. În plus, marea majoritate a consumatorilor mileniali sunt dispuși să acorde prioritate mărcilor care sunt asociate cu o cauză socială sau de mediu.

O completare a acestei tendințe este faptul că clienții – din nou, în special millennials – ridică ștacheta pentru calitatea serviciilor și îngrijirea pe care le așteaptă de la afacerile pe care le patronează. Oamenii știu intuitiv când sunt tratați ca niște simple ținte de venituri, iar consumatorii de astăzi sunt emfatici în a fi tratați ca niște ființe umane.

O abundență de statistici demonstrează că companiile care își pun clienții pe primul loc au mai mult succes decât altele. Una dintre cele mai semnificative constatări este că companiile care oferă o experiență superioară clienților câștigă de 5,7 ori mai mult decât cele care nu o fac. Aceasta este încă o dovadă că concentrarea pe profit nu este, în mod ciudat, profitabilă. Clienții sunt linia de salvare a afacerii tale, iar nerespectarea nevoilor și sentimentelor lor ar putea face ca aceștia să dispară în aer, luându-ți profiturile cu ei.

Responsabilitatea socială corporativă este importantă pentru viitorul companiei dumneavoastră

Toate dovezile indică faptul că, prin crearea unei moșteniri sociale de durată, pe care angajații se pot aduna, companiile beneficiază pe toate fronturile. Menținerea forței de muncă cea mai talentată și motivată, câștigarea loialității clienților, consolidarea comunităților în care aceștia își desfășoară activitatea și, bineînțeles, generarea de venituri. Deci, cum va face organizația dvs. ceva bun?

Dacă afacerea dvs. nu are deja o cauză desemnată, o idee excelentă este să vă implicați angajații în căutarea uneia. Pentru a vă investi echipa în a decide ce ar trebui să reprezinte compania dvs., înființați grupuri de lucru pentru a identifica locurile în care eforturile dvs. sunt cele mai necesare. Încheierea sărăciei? Combaterea rasismului? Protejand mediul inconjurator?

Problema sau cauza organizației dvs. este cea mai bine poziționată pentru a sprijini depinde în mare măsură de tipul de produs sau serviciu pe care îl oferiți și/sau de comunitatea în care serviți sau operați.

Companiile pot crea multe tipuri de programe pentru a oferi angajaților lor un sentiment comun de scop și împlinirea care vine din a face bine. Programele filantropice, cum ar fi unitățile anuale de donații, inițiativele de voluntariat și chiar donațiile de produse sunt toate metode utile pentru a crea culturi de scop, fericire și apartenență.

Dezvoltați un cadru de responsabilitate socială

Pentru a face binele să fie norma, conducerea unei companii trebuie să ofere forței de muncă un cadru pentru participarea la inițiative sociale și de mediu și ar trebui să sărbătorească în mod constant realizările angajaților săi. Rezultatul va fi o organizare mult mai puternică pe termen lung.

Rachita Sharma este CEO și co-fondatoare Girl Power Talk. Ea este, de asemenea, director de marketing al Blue Ocean Global Technology. Responsabilitățile ei includ comunicarea corporativă, implicarea clienților și dezvoltarea de noi afaceri. Ea conduce evaluarea tuturor noilor potențiali membri ai echipei Girl Power Talk și extinderea pe noi piețe. Rachita se angajează să folosească tehnologia digitală pentru a îmbunătăți eficiența și profitabilitatea.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *