de ce este important și cum să o faci

Conceptul de diversificare este una dintre cele mai importante din lumea investițiilor.

Este ceea ce face diferența între un investitor bun, căruia i se pare că afacerile merg mereu bine, indiferent de performanța pieţelorși unul care se găsește brusc fără nimic.

Pe parcurs pot exista mereu evenimente neașteptate și întotdeauna va exista posibilitatea de a pierde totul, dar odată cu diversificarea, această posibilitate devine oarecum îndepărtată.

Diversificarea constă în alocarea capitalului propriu în diferite clase de active, în diverse sectoare, în diferite clase de risc, cu cunoștințele adecvate și cu calculele corecte. În acest fel, dacă una sau mai multe investiții merg prost, vei evita să fii în pierdere, sau în orice caz vei reuși să îți stăpânești pierderea grație celorlalte investiții.

Există patru categorii principale în care să vă împărțiți capitalul.

Active lichide

Niciun investitor bun nu își pune întregul capital în investiții. Un expert da asigură a avea suficientă lichiditate pentru evenimente neprevăzute și pentru cazurile în care, eventual, situația financiară sau personală ar trebui să ia o întorsătură proastă.

Capitalele pentru fac parte din această categorie urgente, alocate special pentru acest tip de contingență legată mai mult de viața privată, cum ar fi cheltuielile medicale neașteptate. Nu există o cifră orientativă, fiecare trebuie să aleagă să pună deoparte suma de bani care îi face să se simtă mai confortabil.

De asemenea, ar fi recomandabil să se creeze un capital capabil să-și acopere cheltuielile timp de unul sau doi ani în cazul în care, din orice motiv, ar trebui rupe fluxul dvs. de numerar.

Desigur, în această categorie intră și o sumă care trebuie dedicată investițiilor cuiva neașteptat legate de acestea, lichiditatea operațională. Adica capitalul neinvestit inca, asteptand cea mai buna oportunitate care se prezinta in diversele sectoare in care se doreste sa investeasca.

Risc scazut

Pentru a evalua cărei categorii îi aparține o investiție, este necesar să se analizeze două caracteristici: tangibilitatea a investitiei si a Verifica pe care îl poți avea pe el.

Tangibilitatea înseamnă existența reală a investiției. De exemplu, rulați atranzactie imobiliara este o investiție tangibilă, deoarece există un activ, o casă. Dacă operațiunea ar eșua sau ar fi întreruptă din orice motiv, investitorul ar rămâne în continuare cu o proprietate.

Dacă investitorul însuși este cel care urmărește întreaga operațiune care include prin urmare cumpărarea, restructurarea sau orice lucrări și vânzare, atunci în acest caz el deține și controlul deplin și, în consecință, operațiunea ar putea fi considerată o investiție cu risc scăzut.

Un alt exemplu de investiție cu risc scăzut este dat de companiile în care investitorul, pe lângă faptul că își folosește propriul capital, poate interveni direct în viața companiei însăși, de exemplu lucrând pentru a o face să crească, sau oferind consultanță.

Investițiile cu risc scăzut au, de obicei, un randament economic mai mic decât investițiile cu risc mediu și ridicat, dar este totuși foarte recomandat să le aveți în portofoliu ca constante.

Această categorie include nu numai investițiile în imobiliare sau companii, ci și i conturi de depozitcel obligatiii roboțiioi extensia CCT.

Risc mediu

O investitie poate fi considerata cu risc mediu daca este tangibila dar nu este posibil sa ai control total asupra acesteia, sau invers.

De exemplu, o tranzacție imobiliară devine o investiție cu risc mediu dacă este urmată de o terță persoană, deci în cazul în care investitorul pune la dispoziție doar capitalul și se înregistrează întreaga tranzacție, fără a participa însă activ la cumpărare nici la vânzare sau chiar fără a fi urmărit lucrările.

O operațiune în care un investitor pune la dispoziție doar propriul capital de datorie, fără măcar să înregistreze proprietatea, poate fi considerată și ea cu risc mediu/ridicat, în acest caz ar putea risca să piardă totul, dacă operațiunea ar merge prost.

Chiar și companiile la care se folosește doar capitalul propriu, fără a putea participa direct sau indirect, pot fi considerate investiții cu risc mediu.

Un exemplu, însă, în care ai controlul, dar nu tangibilitatea este tranzacționarea cu instrumente derivate, unde poți face analize și poți lua decizii, dar când cumperi ceva chiar nu ai nimic în mână.

Prin urmare, i fonduri imobiliareThe crowdfunding imobiliarThe tranzacționare cu acțiuni ei ETF-uri capitaluri proprii.

Risc ridicat

În schimb, toate acele investiții fac parte din categoria cu risc ridicat intangibile si pe care nu poți avea controlul.

Un exemplu sunt cele criptomonede care, prin definiţie, nu sunt tangibile. Ele există doar virtual în rețea. În plus, este foarte dificil să-i controlezi sau să prezici progresul.

Un alt exemplu este cel startup-uri. În acest caz vorbim de companii foarte particulare, unde însăși existența companiei este foarte precară. Uneori, startup-ul constă chiar dintr-o idee. Dacă te decizi apoi să investești în startup-uri prin instrumente financiare, cum ar fi capitalizarea participativă, atunci nu ai nici cel mai mic control asupra companiei.

Investițiile cu risc ridicat pot fi investiții foarte profitabile, dar înainte de a face una, trebuie să fii dispus și conștient că ai putea pierde tot capitalul investit în ele.

De asemenea, în această categorie sunt incluse stocuri penny sicrowdfunding cu capital propriu.

Cum se diversifică în mod corespunzător

The domeniul de aplicare de diversificare este de a permite investitorului să rămână egal, sau să aibă o pierdere foarte limitată, în cazul în care una sau mai multe investiții ar merge prost.

Asta înseamnă că merge subdivizat capital propriu în așa fel încât investițiile cu risc scăzut, deci cu un câștig foarte probabil, să poată acoperi orice pierderi ale investițiilor cu risc ridicat, în cazul în care toate merg prost.

Investițiile cu risc mediu nu pot fi excluse, dar acestea ar trebui să reprezinte mai mult o mică schimbare a venitului cuiva. Adică nu ar trebui să influențeze prea mult performanța portofoliului tău.

Pentru a realiza diversificarea în cel mai bun mod posibil, este, de asemenea, necesar cunoaște bine bunurile în care decizi să investești. Asta pentru că fiecare investiție are întotdeauna nuanțe diferite care îi determină categoria.

Într-adevăr, exemplele pe care le-am dat anterior au fost foarte generale și nu ar trebui luate ca cazuri absolute.

Odată ce ați făcut propriile evaluări ale unei investiții, trebuie să luați în considerare capitalul alocat categoriei în care se încadrează investiția. Aici mulți investitori se angajeazăgreşeală a ieși din propria planificare, fascinat de potențialul câștig al investiției, dedicând poate mai mult capital decât cel decis anterior în investiții cu risc mediu sau mare, cu consecința atunci de a te afla în pierdere, dacă acestea ar merge prost.

În acest articol am explicat într-un mod general ce este diversificarea, dar este un subiect despre care vorbim des și mai profund în comunitateunde te invităm să intri dacă ești interesat de lumea investițiilor și unde poți întâlni alți oameni ca tine care împărtășesc această pasiune.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *