de ce costă publicitatea mai mult în Q4?

Septembrie și octombrie, acestea sunt de obicei lunile în care auzim despre Î4 sau al patrulea sfertîn special în reviste de finanțe/marketing și forumuri/bloguri din industrie, de foarte multe ori cu semnificații negative asupra efectului său „dăunător” asupra economiei unei activități.

Dar ce este al patrulea trimestru și de ce este atât de important când vine vorba de afaceri și chiar mai mult marketing? Cum influențează Q4 activitățile de marketing ale unei companii?

Ce este Q4?

Să începem cu definiția, litera Q înseamnă „sfert” de un an și deci corespunde unui sfert. Mai exact cel Q4 este egal cu al patrulea trimestrusau ultima perioadă a anului, formată din lunile de octombrie, noiembrie și decembrie.

Pentru comoditate, în italiană vorbim de al patrulea trimestru chiar dacă, după cum ați văzut, traducerea este diferită.

În marketing și publicitate această perioadă este considerată în unele privințe „magie”.

Dacă sunteți în sector sau cunoașteți dinamica marketingului corporativ, sunteți conștient de modul în care costurile și performanța campaniilor de publicitate, ale afacerii mai larg, se modifică în funcție de sezon. Lăsând la o parte activitățile de tip sezonier, știți că cea mai mare parte a cheltuielilor publicitare ale multor companii are loc în ultimele trei luni ale anului.

Agenții de publicitate plătesc mai mult pentru afișări și clicuri, în consecință costul pe conversie și cheltuielile publicitare cresc, acest lucru le permite editorilor și proprietarilor de site-uri să câștige mai mult datorită RPM mai mare (venit per mia de afișări).

De ce costă mai mult publicitatea în Q4?

Factorii care influențeazăcreșterea costurilor de publicitate în al patrulea trimestru sunt în principal două:

1. Bugetele sunt legate de ani calendaristici

Multe (probabil majoritatea) companiilor își alocă bugetul de marketing într-un plan de afaceri creat la începutul anului calendaristic. În mod ideal, este un buget destinat să fie distribuit și utilizat mai mult sau mai puțin uniform pe parcursul celor douăsprezece luni ale anului, dar acest lucru este puțin probabil să se întâmple. De multe ori se întâmplă ca resursele folosite pentru campaniile de marketing să fie mai puțin decât se aștepta sau să fi fost foarte economisitor în lunile precedente.

De asemenea, se poate întâmpla să apară evenimente imprevizibile care să determine o reducere a costurilor. O altă posibilitate, cu siguranță mai pozitivă, este legată de creșterea cifrei de afaceri, eveniment care permite alocarea unui buget mai mare în ultimele luni ale anului.

În sfârșit sunt cei care, conștienți de creșterea costurilor în T4, pur și simplu anticipează o creștere a bugetului în această perioadă a anului.

Totuși, cel tocmai văzut singur nu constituie o cauză a creșterii costurilor de publicitate, însă, principala consecință a acestei mai mari disponibilități de capital este creșterea investițiilor în marketing. Pentru a-i înțelege efectele, este suficient să știm că majoritatea platformelor și circuitelor de publicitate, de la Facebook la Google, dar și Linkedin și Instagram, funcționează cu un mecanism de licitație, spațiile publicitare sunt distribuite între agenții de publicitate în urma unei adevărate licitații proprii, oricine licita majoritatea (prin urmare, cine are cel mai mult buget) primește mai multe afișări și plasări mai bune.

Un buget disponibil mai mare permite oferte mai mari pentru diferitele spații, cine le câștigă plătește mai mult.

2. Crăciun și alte sărbători din trimestrul IV

The al patrulea sfert este cu siguranta perioada de vacantaCrăciunul mai presus de toate, dar în funcție de țară există și alte ceremonii sau evenimente, de la Ziua Recunoștinței până la Black Friday, dar și Halloween și Cyber ​​​​Monday.
Deși aparent diferite unele de altele, aceste apariții sunt caracterizate prin a creșterea achizițiilor și a cheltuielilor pe cap de locuitor. De la achiziționarea de cadouri, până la ofertele „Black Friday”, fără a uita de cheltuielile cu mâncarea pentru cine și prânzuri de sărbătoare.

Cum afectează acest lucru cheltuielile publicitare?

Sunt companiile care în această perioadă realizează profituri mai mari decât zilele rămase din anacest lucru se reflectă în publicitatea digitală, cu o investiție mai mare decât în ​​alte luni.

O anchetă efectuată de Statista și Comscorecare a analizat datele privind achizițiile de comerț electronic și costurile de publicitate, a dezvăluit cum în T4 coșul mediu al unui utilizator suferă o creștere de 1%împotriva, cresterea costurilor de publicitate și în special a CPC-ului (cost pe clic) depaseste 140% in aceeasi perioada.

De ce investesc companiile mai mult în trimestrul al patrulea?

Al patrulea trimestru, cel puțin în emisfera nordică, corespunde cu toamna și iarna, cele mai reci luni ale anului. Obiceiurile și comportamentele persoanelor care se întorc acasă mai devreme și ies mai puțin se schimbă, o pizza acasă cu prietenii este preferată unui aperitiv afară, în timpul săptămânii oamenii ies mai rar decât în ​​lunile de vară. Toate acestea se traduc într-un timp mai lung de utilizare a smartphone-urilor și televizoarelor.

În această perioadă petrecem mai mult timp în fața televizorului sau atașați la computerul/smartphone-ul nostru, în consecință, timpul nostru de expunere la mesajele publicitare este mai mare.

Costurile de publicitate au crescut și în această perioadă în Televiziune, Radio și Presă.

Câteva date despre Q4

Două studii interesante în acest sens au fost realizate de AdEspresso Și AdStage, instrument pentru gestionarea și optimizarea campaniilor cu plata pe clic. Datele analizate, prezentate în imaginile următoare, se referă la ultimul trimestru al anului 2017.

În al patrulea trimestru, i CPM-urile Facebook au crescut cu 37% Hei CPC-urile au crescut cu 14%.

Cum se schimbă afacerea în al patrulea trimestru?

Am văzut deja cum Q4 se caracterizează printr-o creștere generală a costurilordar Cum se schimbă comportamentul cumpărătorului? Al patrulea trimestru este același de la început până la sfârșit?
De ce este septembrie, care nu face parte din perioada în cauză, o lună în care cumpărătorii cheltuiesc mai puțin și uneori în octombrie cheltuiesc și mai puțin?

Consecințele acestei scăderi a „puterii de cumpărare”, înțeles ca cheltuieli medii pe persoană, sunt ușor de înțeles. Septembrie și octombrie sunt lunile care urmează perioadei de vară, după sărbători, motiv pentru care mulți le văd drept lunile pentru a „strânge cureaua” după excesele perioadei care tocmai s-a încheiat.

Cu toate acestea, există cheltuieli care se ridică în fiecare an în această perioadă, dintre care unele sunt inevitabile. Vorbim despre cheltuielile de educație (taxele școlare și cheltuielile pentru materiale), taxele pentru activități sportive și în final eventualele abonamente întrerupte în perioada estivală. După cum am menționat, aceste cheltuieli nu pot fi evitate și, prin urmare, cheltuielile trebuie reduse în altă parte, încercând să evitați plusurile și ceea ce puteți face fără.

Deci, din punct de vedere al afacerilor, cum să te comporți în această perioadă? Vino și află în comunitatea noastră de pe Facebook, unde vei găsi o mulțime de sfaturi utile pentru investițiile și afacerea ta.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *