Cum să scrieți un plan de afaceri convingător pentru investitori

Strângerea de bani pentru afacerea dvs. este un efort major. Aveți nevoie de liste de investitori la care să contactați și trebuie să fiți pregătit pentru întâlnirile dvs. cu investitorii pentru a vă crește șansele de a obține finanțare. Trebuie să-ți exersezi prezentarea și să fii gata să răspunzi inteligent la orice număr de întrebări despre afacerea ta.

O cheie pentru a face întreg acest proces mult mai ușor este să investești puțin timp și să scrii un plan de afaceri. Este adevărat – nu toți investitorii vor cere să vă vadă planul de afaceri. Dar procesul de elaborare a unui plan de afaceri vă va asigura că v-ați gândit la fiecare aspect al afacerii dvs. și că sunteți gata să răspundeți la orice întrebări care apar în timpul procesului de strângere de fonduri.

De ce doresc investitorii să vadă un plan de afaceri?

Documentul planului de afaceri în sine nu este ceea ce este important pentru investitori. Cunoștințele pe care le-ați generat prin parcurgerea procesului sunt cele mai importante. A avea un plan de afaceri arată că ți-ai făcut temele de a gândi cum va funcționa afacerea ta și ce obiective încerci să le atingi.

Când elaborezi un plan de afaceri, trebuie să-ți petreci timp gândindu-te la lucruri precum piața țintă, strategia de vânzări și marketing, problema pe care o rezolvi pentru clienții tăi și cine sunt concurenții tăi cheie. Un plan de afaceri oferă structura pentru a gândi la aceste lucruri și vă documentează răspunsurile, astfel încât să fiți pregătit pentru întrebările inevitabile pe care le vor pune investitorii despre afacerea dvs.

Chiar dacă investitorii nu cer niciodată să vă vadă planul de afaceri, munca pe care ați făcut-o pentru a-l pregăti vă va asigura că puteți răspunde în mod inteligent la întrebările pe care le veți primi. Și, dacă un investitor îți cere planul de afaceri, atunci ești pregătit și gata să-l predai. La urma urmei, nimic nu poate fi mai rău decât să ajungi la o întâlnire cu investitorii și apoi să primești o solicitare pentru un plan de afaceri și să nu ai unul pregătit.

Dincolo de înțelegerea strategiei tale de afaceri, investitorii vor dori să înțeleagă și previziunile tale financiare. Vor să știe cum va funcționa afacerea dvs. din punct de vedere financiar – ceea ce se numește de obicei „modelul dvs. de afaceri”. De asemenea, vor dori să știe de ce va fi nevoie ca afacerea dvs. să fie profitabilă și unde anticipați să cheltuiți bani pentru a crește afacerea. Un plan financiar complet este parte a oricărui plan de afaceri, așa că să investești puțin timp aici îți va fi de folos.

Ce vor investitorii să vadă într-un plan de afaceri?

Nu există un plan de afaceri perfect și investitorii știu asta. La urma urmei, au petrecut ani, și adesea decenii, ascultând propuneri de afaceri, citind planuri de afaceri, investind în companii și urmărindu-le atât reușind, cât și eșuând. După cum îi place să spună antreprenorului și investitorului Steve Blank, „Niciun plan de afaceri nu supraviețuiește primului contact cu un client”.

Dacă acest lucru este adevărat, atunci de ce să vă obosiți deloc să scrieți un plan de afaceri? Care este valoarea planificării și de ce le doresc investitorii dacă știu că planul va fi depășit în scurt timp?

Secretul este că procesul de planificare, nu planul final, este cel valoros. Investitorii vor să știe că v-ați gândit la ideea dvs., v-ați documentat ipotezele și sunteți pe cale să validați aceste ipoteze, astfel încât să puteți elimina riscul din afacerea dvs.

Deci, ce vor investitorii să vadă în planul dvs. de afaceri? Dincolo de secțiunile tipice, iată cele mai importante lucruri pe care investitorii doresc să le vadă în planul tău.

O viziune pentru viitor

Investitorii, în special cei care investesc în startup-uri în stadiu incipient, doresc să vă înțeleagă viziunea. Unde vedeți că va merge compania în viitor? Cine vor fi clienții tăi și ce probleme le vei rezolva? Realizarea viziunii tale poate dura ani de zile – și este probabil ca viziunea să se schimbe și să evolueze în timp – dar investitorii vor să știe că te gândești dincolo de mâine și în viitor.

Potrivire și tracțiune produs/piață

Investitorii vor mai mult decât o idee. Vor dovezi că rezolvi o problemă pentru clienți. Clienții dvs. trebuie să-și dorească ceea ce vindeți pentru ca dvs. să construiți o afacere de succes, iar planul dvs. de afaceri trebuie să descrie dovezile pe care le-ați găsit care demonstrează că veți putea vinde produsele și serviciile dvs. clienților. Dacă aveți „tracțiune” sub formă de vânzări timpurii și clienți, este și mai bine.

Finanțarea necesară și utilizarea fondurilor

Când propun investitori, trebuie să știi cât de mult ceri. Prognoza dvs. financiară ar trebui să vă ajute să înțelegeți acest lucru. Veți dori să strângeți suficienți bani pentru a acoperi cheltuielile planificate și cerințele privind fluxul de numerar, plus niște fonduri suplimentare ca plasă de siguranță. În plus, veți dori să specificați exact cum intenționați să utilizați investiția. Într-un plan de afaceri, această secțiune este adesea numită „surse și utilizări ale investițiilor”.

O echipă de conducere puternică

O idee bună este într-adevăr doar o mică parte a ecuației pentru o afacere de succes. De fapt, mulți oameni au idei bune de afaceri – oamenii care pot executa bine sunt cei care reușesc în general. Investitorii vor acorda o mare atenție secțiunii din planul tău în care vorbești despre echipa ta de management, deoarece vor să știe că îți poți transforma ideea într-o afacere de succes. Dacă aveți lacune și mai trebuie să angajați angajați cheie, este în regulă. Să comunici că înțelegi care sunt nevoile tale este cel mai important lucru.

O strategie de ieșire

Atunci când investitorii îți oferă bani pentru a-ți începe și a-ți dezvolta afacerea, ei caută să obțină în cele din urmă o rentabilitate a investiției lor. Acest lucru s-ar putea întâmpla prin vânzarea afacerii dvs. unei companii mai mari sau chiar prin intrarea în bursă. Într-un fel sau altul, investitorii vor dori să vă cunoască gândurile despre o eventuală strategie de ieșire pentru afacerea dvs.

Ce documente vor să vadă investitorii?

Chiar dacă investitorii nu cer niciodată un plan de afaceri detaliat, procesul dumneavoastră de planificare a afacerii ar trebui să producă câteva documente cheie pe care investitorii vor dori să le vadă. Iată de ce aveți nevoie pentru a fi pregătit pentru a prezenta investitori:

Scrisoare de intenție

În zilele noastre, o mulțime de activități de strângere de fonduri se fac prin e-mail și veți avea nevoie de o scrisoare de intenție concisă care să trezească interesul investitorilor. Scrisoarea ta de intenție trebuie să fie foarte scurtă, dar să descrie problema pe care o rezolvi pentru piața țintă. Scrisorile de intenție grozave sunt uneori într-un format de „poveste” care agăță cititorii cu un exemplu real, care se poate relata, al problemelor cu care se confruntă clienții dvs. și cum produsul sau serviciul nostru

Scopul scrisorii de intenție nu este de a explica fiecare aspect al afacerii tale. Este doar pentru a stârni interesul și pentru a obține o întâlnire cu un investitor în care veți avea mai mult timp pentru a vă prezenta afacerea. Păstrați scrisoarea de intenție scurtă, captivantă și la obiect.

Pitch deck

Dacă aveți o întâlnire cu investitorii, aproape sigur veți avea nevoie de un pitch deck pentru a vă prezenta ideea mai detaliat și pentru a vă prezenta ideea de afaceri. Pachetul dvs. de prezentare va acoperi problema pe care o rezolvați, soluția dvs., piața țintă și tendințele cheie ale pieței. Citiți ghidul nostru detaliat despre ce să includeți în pitch-deck-ul dvs. aici și pentru inspirație, consultați galeria noastră cu peste 50 de exemple de pitch-deck din industrie.

Rezumat executiv și/sau Lean Plan

Este posibil să nu primiți o întâlnire imediat. Scrisoarea ta de intenție poate genera o solicitare de informații suplimentare și aici este util un rezumat executiv solid sau un plan de afaceri slab. Acest document, deși încă scurt, este mai detaliat decât scrisoarea de intenție și explică puțin mai multe despre afacerea dvs. într-o pagină sau două. Citiți mai multe despre ce include un rezumat executiv excelent și despre cum să construiți un plan de afaceri lean.

Prognoze financiare

Investitorii vor dori inevitabil să vadă previziunile tale financiare. Veți avea nevoie de o prognoză de vânzări, un buget de cheltuieli, o prognoză a fluxului de numerar, profit și pierdere și bilanț. Dacă aveți rezultate istorice, ar trebui să plănuiți să le împărtășiți și pe acestea, precum și orice alte valori cheie despre afacerea dvs. Investitorii vor privi mereu în adâncul afacerii tale, așa că fii pregătit să împărtășești toate detaliile despre cum va funcționa afacerea ta din perspectivă financiară.

Ce să includeți în planul dvs. de afaceri pentru investitori

Când creați un plan de afaceri detaliat pentru investitori, veți urma un format destul de standard. Desigur, nu ezitați să vă personalizați planul pentru a se potrivi nevoilor afacerii dvs. Rețineți: planul dvs. de afaceri nu este despre documentul de plan pe care îl creați, ci despre procesul de planificare care vă ajută să vă gândiți și să vă dezvoltați strategia de afaceri. Iată ce vor include majoritatea planurilor de afaceri ale investitorilor:

Rezumat

De obicei scris ultimul, rezumatul dvs. executiv este o privire de ansamblu asupra afacerii dvs. După cum am menționat mai devreme, puteți utiliza rezumatul executiv ca document de sine stătător pentru a oferi investitorilor mai multe detalii despre afacerea dvs. într-o formă concisă. Citiți ghidul nostru despre rezumatele executive aici.

Oportunitate

Secțiunea de oportunități a planului dvs. acoperă problema pe care o rezolvați, care este soluția dvs. și evidențiază orice date pe care le aveți pentru a demonstra că oamenii vor cheltui bani pe ceea ce oferiți. Dacă aveți validarea clientului sub orice formă, aici evidențiați informațiile respective.

Analiza pietei

Descrieți care este piața dvs. țintă și tendințele cheie care apar pe această piață. Piața este în creștere? Se schimbă modelele de cumpărare? Cum este poziționată afacerea dumneavoastră pentru a profita de aceste schimbări? Asigurați-vă că petreceți ceva timp discutând despre competiția dvs. și despre cum piața dvs. țintă le rezolvă problemele astăzi și cum soluția dvs. este superioară.

Plan de marketing și vânzări

Majoritatea companiilor trebuie să înțeleagă cum să răspândească cuvântul și să atragă clienți. Planul dvs. de afaceri ar trebui să includă un plan de marketing care descrie modul în care veți ajunge pe piața țintă și orice inițiative cheie de marketing pe care le veți întreprinde. De asemenea, ar trebui să petreceți timp descriind planul dvs. de vânzări, mai ales dacă procesul de vânzare necesită timp pentru a închide clienții.

Etape / Foaia de parcurs

Subliniați etapele cheie pe care sperați să le atingeți și când plănuiți să le atingeți. Această secțiune ar trebui să acopere datele cheie pentru dezvoltarea produsului, parteneriatele cheie pe care trebuie să le creați și orice alte obiective importante pe care intenționați să le atingeți.

Conducerea companiei

Iată unde descrii piulițele și șuruburile afacerii tale. Cum este structurată organizația dumneavoastră? Cine face parte din echipa ta și care sunt mediile lor? Mai sunt posturi importante pentru care mai trebuie să le recrutezi?

Plan financiar

După cum am menționat, va trebui să creați o prognoză pentru profit și pierdere, fluxul de numerar și bilanț. Planul tău financiar ar trebui să fie optimist, dar realist. Acesta este un echilibru dificil, iar prognoza dvs. este cu siguranță greșită, dar trebuie să vă documentați ipotezele și planurile pentru afacere.

Apendice

În cele din urmă, puteți include un apendice pentru orice informații suplimentare cheie pe care doriți să le partajați. Diagramele produselor, detalii suplimentare despre modul în care vă furnizați serviciul sau cercetări suplimentare pot fi incluse.

Ce urmeaza?

Scrierea unui plan de afaceri pentru investitori înseamnă de fapt să vă pregătiți pentru a vă prezenta afacerea. Este foarte probabil să nu vi se ceară niciodată documentul propriu-zis al planului de afaceri. Dar, procesul te va pregăti mai bine decât orice altceva pentru a răspunde la orice întrebări pe care le-ar putea avea investitorii.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *