Cum să protejați IP-ul atunci când externalizați dezvoltarea de software

Trăim într-o eră în care tehnologia pătrunde în fiecare aspect al vieții noastre. Amazon și serviciile bazate pe aplicații ne-au schimbat obiceiurile de cumpărături, străinii ne controlează experiențele de ospitalitate, iar conexiunea umană are loc online la fel de des, sau poate chiar mai des, decât în ​​persoană.

Piața noastră comercială este pregătită pentru inovație și, dacă construiți o afacere chiar acum, probabil vă gândiți cum să eficientiza sau perturba o industrie care a stagnat – doar fac afaceri ca de obicei – de zeci de ani.

Pentru o mulțime de fondatori non-tehnici – adică antreprenori cu o idee de afaceri, dar fără expertiză tehnică –aprovizionarea talentelor de dezvoltare software este critic. În multe domenii, însă, cererea mare de talent tehnologic pare a fi mai mare decât oferta de dezvoltatori de tehnologie și software calificați pentru angajare.

Drept urmare, o mulțime de fondatori se îndreaptă către internațional externalizarea. Deși aceasta poate fi o soluție inovatoare pentru nevoia dvs. imediată de nevoile de talent tehnologic, probabil că v-a trecut prin minte întrebarea cum să vă protejați proprietatea intelectuală atunci când externalizați dezvoltarea de software.

Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să-ți fi înmânat pur și simplu ideea și proprietatea dumneavoastră intelectuală la un potențial concurent. Este o preocupare valabilă. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să creezi un Protecție IP strategie și documentați-o într-un plan de afaceriașa că l-ați integrat în strategia dvs. de afaceri mai mare.

Dacă ești în stadiile incipiente ale începeți afacerea dvs. bazată pe tehnologie sau SaaS, este logic să considerați protecția IP (proprietatea intelectuală) o parte critică a modelului dvs. de afaceri. Beneficiile obținerii protecției vor fi de mare anvergură dacă veți găsi vreodată nevoie să faceți față cu infractorii. Este o modalitate de a reduce riscul afacerii tale.

Protecția IP este importantă în special atunci când etosul companiei dvs. este unic și unic și doriți să vă protejați împotriva posibilității de imitare. De asemenea, este util cu oportunități de monetizare și licențiere.

Deci, cum vă puteți proteja proprietatea intelectuală atunci când externalizați munca de dezvoltare de software? Începeți cu un contract.

Protejați-vă IP-ul cu un contract elaborat cu grijă

În cele din urmă, depinde de tine să te asiguri că ți-ai acoperit bazele în toate domeniile managementului riscului. Una dintre cele mai bune modalități de a face asta chiar de la intrare este să începeți cu contracte elaborate cu atenție.

Chiar dacă doar angajați un freelancer de dezvoltare software pe termen scurt, bazat pe proiecte, va trebui să aveți un contract etanș și atent construit, chiar și cu liber profesioniști o singură dată, mai ales dacă decideți să angajați la nivel internațional.

JD Houvener, CEO și fondator al Brevete îndrăznețe, spune, „Primul pas mare este să vă asigurați că contractul dvs. cu închirierea de software va fi aplicabil în toate țările implicate. Pentru a face acest lucru corect, ar trebui să angajați un avocat din țara de origine a persoanei cu care veți lucra sau din orice alte țări pe care considerați necesar să le implicați, pentru a vă asigura că va fi obligatoriu acolo dacă este încălcat.”

Folosiți acorduri de nedezvăluire

Confidențialitatea este cheia, la fel ca specificitatea în jur ce exact intenționați să păstrați confidențialitatea. În externalizarea pentru angajarea unui angajat internațional, un acord de confidențialitate (NDA) este crucial.

NDA-ul dvs. trebuie să fie formulat suficient de larg pentru a acoperi orice în sfera muncii talentului externalizat, precum și suficient de specific pentru a clarifica ceea ce nu poate fi partajat, vehiculat sau păstrat de către angajat. Este acceptabil să existe un formular standard de NDA de utilizat pentru fiecare angajare, atâta timp cât documentul este suficient de flexibil pentru a permite modificările necesare.

Când este timpul să încheiați aranjamentul cu contractorul dvs., este important să consolidați ceea ce acoperă NDA odată ce vă despărțiți. Asigurați-vă că efectuați un interviu de ieșire și reiterați exact ceea ce sunt obligați să păstreze confidențialitatea.

Includeți aceste clauze cruciale în contractele dvs. de muncă

Atunci când angajezi un angajat, în special un contractant internațional independent, importanța unui contract de muncă bine scris nu poate fi subestimată. Următoarele sunt clauze cruciale pe care trebuie să le includeți în orice contract de muncă.

clauza de atribuire a IP

Acesta specifică modul în care orice proprietate intelectuală generată de natura lucrării va fi deținută de entitatea comercială care efectuează externalizarea/angajarea.

Clauza de lucru pentru închiriere

Acesta specifică modul în care va fi luată în considerare orice muncă efectuată de talent în timpul lucrului cu compania care angajează „Munca făcută pentru închiriere” așa cum este definit în legile SUA privind drepturile de autor. Aceasta înseamnă că orice lucrare pe care o face antreprenorul independent va fi deținută de și în beneficiul expres al companiei care angajează, astfel încât un angajator este considerat autor, chiar dacă angajatul externalizat a creat efectiv lucrarea.

Contractul ar trebui să specifice că această clauză s-ar aplica dezvoltării oricărui software. În timp ce codul propriu-zis al software-ului în sine ar fi considerat un secret comercial, orice software care este publicat, partajat, licențiat sau vândut este asemănător dreptului de autor și ar trebui protejat în acest fel, la fel cum este scrisă o carte. De exemplu, codul sursă va fi probabil păstrat intern ca secret comercial, dar funcționalitatea sau UX-ul software-ului vor fi protejate.

Compensare

Pentru ca un contract să fie obligatoriu, trebuie să existe o considerație. Acest lucru provine dintr-un quid pro quo sau dintr-un schimb de valori negociat.

Aceasta înseamnă că trebuie să existe o compensație adecvată pentru munca talentului, cum ar fi echitate sau o taxă, astfel încât relația să fie ambele părți. Precizați cum, când și ce tipuri de compensare va conține relația dvs. de lucru.

Legea aplicabilă și forul de soluționare a litigiilor

Aceste clauze clarifică ce set de legi vor urma părțile la contract dacă există o încălcare și instanțele din țară vor fi utilizate pentru a judeca litigiul.

În general, deși aceste linii directoare sunt un punct de plecare excelent pentru a fi pe drumul cel bun în ceea ce privește protejarea IP-ului dvs., este o idee bună să lucrați cu avocatul dvs., precum și cu un avocat din țara persoanei cu care veți lucra.

Țineți minte că talentul software este foarte solicitat, iar grupul de talente este probabil conștient de acest lucru, așa că contractul dvs. ar trebui să fie echitabil și benefic pentru ambele părți, astfel încât talentul dvs. să fie dispus să accepte condițiile stricte privind protecția IP. În plus, dorința dvs. de a încheia o înțelegere corectă și cinstită vă poate face un angajator mai dezirabil și chiar poate fi un avans în viitor, dacă decideți să mențineți o relație de lucru pe termen mai lung cu contractorul dvs.

Carly Klein este studentă la drept la Loyola Law School din Los Angeles. Absolventă a Universității din Boston cu o licență în științe politice și filozofie, are experiență în marketing, comunicare și vânzări. Ea este originară din Los Angeles și caută să urmeze o carieră în domeniul PI și litigii în afaceri.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *