Cum să profitați la maximum de un exemplu de plan de afaceri

Ideea de bază a unui exemplu de plan de afaceri are perfect sens. Dacă nu ați făcut un plan de afaceri înainte, un plan de probă vă oferă o idee instantanee despre ceea ce ar trebui să includeți, cum să-l structurați și chiar ce să scrieți.

Bplans oferă o bibliotecă de mai mult de 500 de exemple de planuri de afaceri într-o mare varietate de industrii. Iată cum să profitați la maximum de orice exemplu de plan de afaceri.

Ce este un exemplu de plan de afaceri?

Un exemplu de plan de afaceri vă oferă o idee despre modul în care o altă afacere mică sau startup din industria dvs. și-a construit propriul plan. Un exemplu bun de plan de afaceri va avea toate elementele pe care banca dumneavoastră sau investitorul înger (sau capitalistul de risc) se așteaptă să le vadă atunci când le cereți fonduri.

Cel mai important lucru de reținut atunci când vă uitați la exemple de planuri de afaceri este că acestea sunt mostre (de aceea le numim așa). Nu sunt planuri pre-scrise pe care le puteți ridica și utiliza imediat pentru afacerea dvs. Și oricine încearcă să-ți spună că poți greși – sau încearcă să facă bani din tine.

Chiar pot să-mi scriu singur planul de afaceri?

Nu trebuie să fii expert în planificarea afacerii pentru a dezvolta un plan de afaceri; trebuie doar să-ți cunoști propria afacere. Numai cu asta, puteți folosi un exemplu de plan ca instrument pentru a scrie un plan de afaceri care să răspundă nevoilor dvs. de afaceri.

Poate fi la fel de simplu ca un scurt, Lean Business Plan care servește ca o foaie de parcurs strategică pentru afacerea dvs. sau la fel de cuprinzătoare ca un plan de afaceri formal care insuflă încredere în creditorii bănci și investitori.

Acest articol vă va ajuta să înțelegeți cum să profitați la maximum de un exemplu de plan de afaceri evitând în același timp unele dintre următoarele greșeli comune.

Greșeala 1: Căutați un exemplu de plan care să se potrivească exact

Să presupunem că deschizi un restaurant pakistanez. Probabil că va trebui să cauți lung și greu pentru a găsi un exemplu de plan de afaceri pentru un restaurant pakistanez. Dar chiar aici, pe Bplans, puteți găsi mai mult decât trei duzini de exemple de planuri de restaurante.

Chiar nu contează dacă este o potrivire exactă în acest caz. Un plan de restaurant italian vă va arăta în continuare aspectul și structura documentului. Chiar și lucruri specifice, cum ar fi dacă mesele și scaunele pe care le cumpărați vor fi active sau cheltuieli, se vor traduce de la un tip de restaurant la altul.

Căutați un eșantion de plan care să se potrivească relativ strâns, dar nu vă agățați de detalii. Deoarece sunteți expertul în propria afacere, cercetarea pe care o faceți pentru a vă înțelege piața țintă, concurența și modelul dvs. de afaceri vă vor ajuta să completați detaliile și să faceți cu adevărat planul dvs. de afaceri util și credibil pentru potențialii finanțatori.

Greșeala 2: Presupunând că eșantionul este perfect

Pe Bplans și în software-ul de planificare a afacerilor precum LivePlan, eșantionul nostru gratuit de planuri de afaceri sunt toate planuri de afaceri reale scrise de oameni reali. Dar asta nu înseamnă că toate sunt perfecte. Dacă te uiți la un plan de afaceri și o parte din el nu se potrivește modelul dvs. de afaceri sau pur și simplu nu vă sună bine, nu vă fie teamă să îl aruncați.

De prea multe ori, oamenii cred că un plan eșantion este un model, când într-adevăr este doar un exemplu a ceea ce a făcut o persoană. O dimensiune nu se potrivește tuturor, așa că nu încercați să vă înghesuiți ideea de afaceri într-un plan de exemplu doar pentru că pare că este aproape.

Amintiți-vă, dacă aveți nevoie doar de un plan de afaceri Lean, nu de un plan de afaceri formal, mai scurt este mai bine. Planurile formale de afaceri pe care le veți găsi ca mostre tind să fie extrem de cuprinzătoare. Dacă nu ai nevoie de toate acestea, nu o face.

Greșeala 3: tăiați și lipiți cu ridicata

După cum sa menționat deja în introducere, un plan de probă nu va funcționa ca un plan pre-scris pentru afacerea dvs. pe care îl puteți copia și lipi și înmâna creditorului. Dacă intenționați să deschideți o canisa pentru animale de companie, de exemplu, ați putea arunca o privire la Arf lui Noe eșantion de plan și credeți că munca dvs. este făcută pentru dvs.

În timp ce Noah’s Arf este un exemplu grozav de plan de afaceri pentru canisa pentru câini și pisici, chiar dacă modelul dvs. de afaceri și modelul lui Noah sunt identici, nu puteți pur și simplu să schimbați numele și să numiți o zi.

Unele dintre elementele planului dvs. de afaceri vor fi invariabil diferite, așa că veți dori să puneți următoarele întrebări:

  • Când a fost scris planul?
  • Cum este piața în locația afacerii în comparație cu locul în care vă aflați începerea afacerii dvs?
  • Câți angajați au și cât de mult sunt plătiți?

De exemplu, în planul Noah’s Arf, angajații cu normă întreagă vor câștiga 1.280 USD pe lună, ceea ce ar fi 8 USD pe oră. S-ar putea să fi fost bine în 2001, dar dacă ai deschide astăzi o canisa în statul Oregon, ai avea mari probleme cu aceste numere, deoarece ai fi plănuit să-ți plătești personalului 0,50 USD sub nivelul actual al statului. salariu minim. Așa că asigurați-vă că editați temeinic!

Greșeala 4: Înțelegerea greșită a scopului planului de afaceri

Planul dvs. de afaceri ar trebui să se potrivească scopului dvs. de afaceri. Nu aveți nevoie de un plan de afaceri formal complet dacă nu trebuie să prezentați un plan unor persoane din afară pentru un anumit scop de afaceri, cum ar fi un împrumut sau o investiție.

A Lean Business Plan este mult mai ușor de dezvoltat decât un plan formal complet; iar pentru majoritatea afacerilor, Lean Plan servește mai bine scopului. Fiecare afacere, indiferent dacă vă lansați săptămâna viitoare sau ați existat de 50 de ani, poate beneficia de planificarea afacerii.

Este dovedit științific. Dacă o faceți pentru a oferi companiei dvs. o foaie de parcurs strategică mai bună, păstrați-o scurtă, astfel încât să o puteți revizui și edita cu ușurință des. Forma urmează funcția. Nu face ceea ce nu vei folosi.

Deci, de exemplu, dacă nu scrieți un plan pentru persoane din afară, atunci probabil că nu aveți nevoie de descrieri ale produsului, echipei sau strategiei de ieșire. Acoperiți doar punctele cheie – strategie, tactici, repereși numere esențialecu liste și tabele simple.

Ce rost are un plan de afaceri?

S-ar putea părea că singurul scop al unui document tipărit este redactarea unui plan de afaceri. Dar la Bplans, noi credem asta cea mai importantă parte nu este produsul finit, ci procesul în sine.

Fie că îți scrii planul de afaceri pentru liniștea ta, să prezenta investitorilor, sau pentru că un bancher sau un consilier v-a spus că trebuie să o faceți, există o valoare extraordinară în procesul de gândire critică a afacerii dvs. Obțineți o perspectivă asupra pieței dvs., în mod intim înțelegeți previziunile dvs. financiareși obțineți o înțelegere mai profundă a detaliilor conducerii propriei afaceri.

Deci când tu găsiți un exemplu de plan care credeți că vă place, nu vă înșelați afacerea luând prea multe comenzi rapide. Folosiți eșantionul pentru inspirație și îndrumare și pentru a obține o idee mai clară a secțiunilor necesare planului de afaceri. Dar fă-ți propria treabă, ca să poți culege propriile tale recompense.

Vizitați biblioteca de exemple de plan de afaceri Bplans >>

Sabrina este CEO al Palo Alto Software din 2007.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *