Cum să dezvolți abilități de leadership colaborativ la organizația ta nonprofit în creștere

Conducerea nonprofit se luptă. Peste 80% dintre organizațiile nonprofit au probleme de management și doar 11% sunt pregătiți pentru creștere. De aceea, dezvoltarea leadershipului este atât de importantă.

Problema este o abordare veche, ierarhică a leadership-ului – una adoptată din sectorul pentru profit. Acest stil de conducere de sus în jos se bazează pe o singură persoană care controlează rapoartele directe, dar nu mai este eficient.

Este timpul să trecem la o abordare de conducere nonprofit bazată pe misiuni care creează angajament, încurajează angajamentul și nu se bazează pe control sau chiar pe autoritate. Acest stil de conducere este colaborativ și implică o inversare a rolurilor între lideri și membrii echipei: echipele iau majoritatea deciziilor, iar liderii facilitează acele echipe astfel încât să ia cele mai bune decizii posibile.

În această situație, echipele își asumă responsabilitatea rezultatelor lor: obiectivele și valorile lor. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, atât liderii cât și nonliderii trebuie să știe cum să construiască echipe performante. Rezultatul sunt echipe mai egalitare, mai implicate, care își ating obiectivele.

De ce este importantă dezvoltarea leadershipului pentru organizațiile nonprofit?

Organizațiile nonprofit au oportunitatea de a oferi un mediu de lucru diferit față de omologii lor pentru profit. Culturile pentru profit se bazează adesea pe concurență și modele bazate pe putere, dar managementul și conducerea nonprofit nu trebuie să imite asta. Organizațiile nonprofit pot trece la un model de putere cooperativă care oferă o cultură a succesului în loc de una a eșecului.

De ce este importantă dezvoltarea leadershipului? Cultura este esențială în organizațiile nonprofit. Într-o cultură a succesului, oamenii sunt implicați și învață și experimentează în mod activ. Sunt pregătiți pentru a reuși, dar se simt provocați, motivați și sprijiniți. Și produc, pentru că a fi productiv se simte bine, iar lucrul cu alții pentru a realiza ceva care se simte important este profund satisfăcător. Acesta este semnul unei organizații nonprofit de succes (și în creștere).

Angajații nu vor să fie motivați; doresc ca liderii nonprofit să-i implice în sarcini semnificative, permițându-le în același timp să experimenteze creșterea. Asta nu se întâmplă cu vechea conducere în stil directiv. Când liderii au abilitățile de a crea echipe de înaltă performanță, indiferent de membrii individuali, atunci chiar au ceva.

Într-un mediu de colaborare, conducerea trebuie să promoveze abilitățile de colaborare: facilitare, coaching, mentorat, influențare, negociere, vânzare etc. Veți observa că idei precum delegarea, bugetarea, organizarea, motivarea și evaluarea nu sunt pe listă – asta este deoarece acele abilități au valoare în vechiul sistem de operare ierarhic. Liderii trebuie să fie capabili să facă lucrurile fără autoritate sau vreo încercare de a controla alți oameni.

Cum să împuterniciți pe alții să conducă prin colaborare

Trecerea la o cultură a succesului începe de la vârf, cu directorii generali și sub raporturile lor direcți. Ei trebuie să iasă din modul ierarhic de a conduce și să învețe să conducă în colaborare. Aceste trei strategii vă vor ajuta să treceți de la leadership directiv la leadership colaborativ.

1. Stabiliți un obiectiv pentru crearea unei culturi a succesului

Ce face posibilă dezvoltarea unei organizații nonprofit? O viziune puternică asupra organizației, a plan de afaceri solid (sau plan strategic) și o cultură a succesului pentru a îndeplini acea viziune. Acest lucru va necesita reflectarea asupra culturii tale existente.

Cultura este esențială pentru succes a organizațiilor nonprofit, așa că fiți extrem de sinceri cu privire la decalajul dintre ceea ce este și ceea ce ar trebui să fie. Odată ce ați făcut bilanțul situației, asigurați-vă că eforturile dvs. de dezvoltare a conducerii susțin o cultură a succesului, mai degrabă decât una a eșecului.

Angajații tăi simt că sunt pregătiți să aibă succes sau se simt învinși chiar înainte de a începe? Este acceptabil ca membrii echipei să refuze munca suplimentară? Cele mai multe inițiative pe care le porniți sunt succese sau eșecuri?

Veniți cu o strategie pentru schimbarea organizației, astfel încât să vă puteți atinge viziunea. La fel cum creezi o strategie pentru a-ți îndeplini misiunea planul dumneavoastră strategic, aveți nevoie de un plan pentru modul în care membrii echipei se vor sprijini reciproc în realizarea acestor obiective. Ar putea ajuta să finalizați o sesiune de viziune care explorează modul în care doriți să funcționeze organizația, folosind abordarea descrisă în punctul meu următor.

2. Antrenează liderii să practice leadershipul colaborativ

Managementul nonprofit și personalul de conducere sunt responsabil pentru organizație și sunt modele cheie pentru comportamentul de conducere, așa că schimbarea trebuie să înceapă cu ei – de aceea este importantă dezvoltarea leadershipului.

Pentru a crea o cultură a succesului, liderii trebuie să învețe cum să guverneze în colaborare. Mulți oameni cred că colaborarea înseamnă colectarea de informații, luarea unei decizii și apoi împărtășirea acelei decizii cu rapoarte directe. În realitate, colaborarea este destul de diferită. Este vorba de a atrage toate părțile interesate să ia o decizie împreună, transferând responsabilitățile de luare a deciziilor de la lider la echipă.

Pentru a face acest lucru, echipele au nevoie de o metodologie – un set de instrumente de colaborare, cum ar fi rularea unui proces în mai mulți pași pentru a ajunge la cea mai bună soluție. Am instruit odată angajații NASA care lucrau la Programul de explorare al planetei Marte pe arta luării deciziilor în colaborare. Ca parte a instruirii, șase grupuri diferite au folosit același cadru pentru a aborda o decizie complicată. Până la sfârșitul exercițiului, fiecare dintre grupuri ajunsese la aceeași concluzie.

Oferiți instruire conducerii dumneavoastră despre cum să utilizați aceste instrumente pentru a rezolva probleme. Ei trebuie să se angajeze în mod continuu cu aceste instrumente până când acest nou mod de a rezolva probleme sau de a crea planuri devine un obicei. Odată ce se întâmplă acest lucru, această abordare va fi încorporată în „cum facem lucrurile pe aici”.

Fii transparent despre obiectivele tale și despre modul în care progresezi; asigurați-vă că toți membrii echipei dvs. înțeleg problema de rezolvat și, de asemenea, au spațiul necesar pentru a-și aplica propria experiență în afacerea cum să ducă la bun sfârșit munca.

Dacă nu aveți un buget pentru instruirea personală privind dezvoltarea practicilor colaborative, combinați programele autoghidate cu coachingul virtual. Odată ce echipa ta de conducere a pus acest lucru în practică, poți trece la pasul următor.

3. Antrenează-ți membrii echipei

Odată ce membrii echipei dvs. de conducere și de conducere nonprofit demonstrează competență în abilitățile de conducere colaborativă, atunci este timpul să dezvoltați abilitățile de conducere ale angajaților.

Antrenamentul dvs. ar trebui să se concentreze pe genul de abilități care îi fac pe oameni membri ai echipei grozave: luarea de decizii în colaborare, comunicarea clară, rezolvarea problemelor în colaborare și crearea de proiecte sau planuri de inițiativă împreună. De asemenea, veți dori să dedicați timp abilităților și comportamentelor asociate cu a fi un membru productiv al echipei, cum ar fi capacitatea de a lucra cu ceilalți într-un mediu de colaborare.

Deoarece membrii echipei vor lua decizii cheie și vor coordona planurile pentru orice inițiativă pe care o lansați, ei ar trebui, de asemenea, să învețe cum să folosească instrumentele de colaborare pe care le-ați instruit pe membrii echipei de conducere pentru a le facilita.

Totuși, rețineți că nu puteți învăța oamenii să colaboreze asigurându-le să completeze module pe laptopuri. Membrii echipei tale trebuie să exerseze arta colaborării între ei. Veți dori să găsiți instrumente de formare și parteneri care să susțină stilurile de leadership colaborativ. Continuați să utilizați aceste instrumente pentru a aborda luarea deciziilor în colaborare până când aceasta devine o rutină.

A fi capabil să răspundă „De ce este importantă dezvoltarea leadershipului?” este esențial pentru organizațiile nonprofit, dar trebuie să depuneți și eforturi pentru a trece la un leadership colaborativ autentic. Dezvoltați o strategie solidă și luați măsuri pentru a desfășura formare de conducere nonprofit. După ce liderii dvs. sunt pe deplin pregătiți, veți fi gata să dezvoltați abilitățile de conducere ale angajaților. Odată ce toată lumea se simte confortabil să folosească aceste abilități, vei fi gata să beneficiezi de o cultură mult mai colaborativă și productivă.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *