Cum să ceri familiei și prietenilor să-ți finanțeze afacerea

Acest articol face parte din programul nostru Ghid de pornire a afaceriio listă curată a articolelor noastre care vă va pune în funcțiune în cel mai scurt timp!

A cere ajutor este un lucru; a cere ajutor financiar este o altă fiară a ei. Cu toate acestea, multe întreprinderi mici și startup-uri apelează la familie și prieteni pentru a-și finanța compania.

Mulți antreprenori își pornesc sau își autofinanțează afacerea. Dar asta nu înseamnă că fiecare fondator își economisește banii, deschide o linie de credit sau caută un împrumut bancar. Pentru unii, este logic să ceri prietenilor și familiei sprijin financiar.

Tom Scardaun consultant de afaceri care îi ajută pe potențialii antreprenori să găsească franciza potrivită prin FranChoice, spune că o mulțime de antreprenori au apelat la prieteni și familia pentru capital.

„Majoritatea prietenilor și familiei spun da unei persoane care solicită finanțarea unei afaceri”, spune el. Adică „până când vine timpul să scrieți un cec”.

Dacă vrei ca cei dragi să cumpere în afacere, trebuie să treci peste sentimentele incomode de a cere ajutor și să-i convingi că ești serios în privința acestei afaceri și că ai un plan pentru a o face de succes, spune Scarda.

Pentru a face acest lucru, veți dori să urmați aceste sfaturi pentru a cere prietenilor și familiei bani pentru startup.

1. Aveți un plan de afaceri solid

Indiferent dacă îl întrebi pe cel mai bun prieten al tău sau mergi la Banca Mamei și Tatalui, trebuie să tratezi discuția ca și cum ai face-o cu un bancher. Nu ai primi un împrumut bancar fără un plan de afaceri, și nici nu ar trebui să vă așteptați ca familia și prietenii dvs. să investească în compania dvs. fără una. Planul dvs. de afaceri ar trebui să includă dvs financiare, repereși metrici care vă arată clar cum plănuiți să vă faceți afacerea profitabilă.

Ai nevoie de puțin ajutor pentru a crea un plan de afaceri solid? Nici o problema. Verificați acestea mostre de plan de afacerisau încercați LivePlansoftware-ul nostru de planificare a afacerii.

2. Cere destui bani

Când le ceri prietenilor și familiei să se despartă de banii lor câștigați cu greu, probabil că instinctul tău este să ceri cât mai puțin posibil, dar Scarda spune că aceasta este abordarea greșită. Daca nu ai suficienți bani pentru a începe afacerea, nu va reuși. Scarda spune că trebuie să luați în considerare trei fonduri de bani:

  • Investitie initiala: Banii necesari pentru a pregăti afacerea pentru clienți, numit și costuri de inceput.
  • Capital de rulment: Banii necesari pentru a menține afacerea în funcțiune până când ați lovit pragul tău de rentabilitate.
  • Capital de origine: Banii necesari pentru a supraviețui personal în timp ce afacerea este lansată. Aveți nevoie de bani pentru a vă plăti propriile facturi – nu uitați această piesă! O rezervă de șase luni este o regulă bună, spune Scarda.

3. Faceți un plan de plată

Cum plănuiți să vă rambursați familia de investitori? Dacă nu plănuiești oferă capital propriu în compania dvs. în schimbul numerarului (un scenariu tipic cu investitori îngeri și capitalişti de risc), va trebui să găsești un plan pentru a plăti pe toată lumea înapoi, cu dobândă, la fel ca un împrumut de afaceri. Scarda sugerează să programați prima plată la șase luni după deschiderea afacerii.

Planul ar trebui să includă, de asemenea, „ce ar fi dacă”: ce se întâmplă dacă nu puteți efectua o plată o lună? Care este planul atunci? Prin rezolvarea acestor probleme din timp, veți salva problemele pe viitor. Pune totul în scris, de asemenea. Cel mai bine este un document legal.

4. Așteptați-vă ca investitorii să își asume un rol activ

Membrii prietenilor și familia care investesc în afacerea dvs. ar putea dori un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care se fac lucrurile. Este ceva despre care ar trebui să discutați înainte de a strânge bani de la oamenii cărora le sunteți aproape. Investitorii, chiar dacă sunt părinții tăi, vor dori să-și protejeze investiția. Așteptați-vă să se înregistreze, să pună întrebări despre afacere și să vă ofere sfaturi nesolicitate. Nu o lua personal, spune Scarda — este o relație de afaceri și ar trebui să o tratezi ca atare.

Mai presus de orice, vrei să arăți familiei tale că ești profesionist și pregătit. Arătați-le că sunteți gata de mare, având toate documentele necesare și răspunzând la orice întrebări pe care le au. Exersează-ți pitch-ul în prealabil și gândiți-vă la răspunsurile dvs. la orice potențiale obiecții.

Toate acestea fiind spuse, există tot felul de motive pentru a evita amestecarea afacerilor cu familia, pe măsură ce vă gândiți la opțiunile de finanțare a afacerii dvs. Există o mulțime de capcane — Consiliul Tinerilor Antreprenori a împărtășit câteva considerații în acest articol.

Tim Berry, fondatorul Palo Alto Software (producătorii Bplans) avertizează că poate fi greu să ieși când este timpul să părăsești o afacere dacă ai implicat familia și prietenii în planul tău de finanțare.

Susan Solvic spune că este important să ne amintim că relațiile personale provocatoare nu vor deveni, în mod magic, mai puțin complicate atunci când adăugați un nou tip de relație de afaceri. Oricum ați decide să vă finanțați afacerea, gândiți-vă doar la consecințele pe termen lung – atât ale succesului dvs., cât și ale potențialului de creștere mai lentă decât ați sperat.

Acest articol face parte din programul nostru Ghid de finanțare a afacerilor: Finanțați-vă afacerea astăzi, cu Bplans.

Ai nevoie de ajutor pentru a găsi un împrumut? Verificați Bplans Loan Finder.

Lisa Furgison este o jurnalistă cu un deceniu de experiență în toate fațetele media.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *