cum funcționează memoria și cum să ne amintim mai mult

Există o temă care unește discursurile referitoare la imbunatatirea performantelor personale si cunoștințe dobândite prin instruirevorbim despre memorie și cât de importantă și fascinantă este dinamica funcționării acestuia.

Cum funcționează memoria? Este posibil îmbunătățește memoria? De ce ne amintim uneori evenimente care au avut loc acum zece ani și nu ne putem aminti ce am mâncat cu o seară înainte? Există zei trucuri pentru a putea memora mai ușor decât conceptele?

Înainte de a intra în complexitatea memoriei și a funcționării ei, vreau să vă fac două premise: tot ce veți găsi scris în acest articol este părerea mea personală și este rezultatul experienței mele, nu sunt psiholog sau psihiatru, pur și simplu mă bazez pe ceea ce am învățat, experimentat și validat în viața mea.

Cum funcționează memoria?

Se poate spune că ele există două tipuri diferite de memorie, pur legat de tehnica folosită în faza de învăţare. Acolo memorie teoretică este cea care ne permite să învățăm toate noțiunile învățate prin studiu, invers memorie practică ne permite să salvăm concepte și lecții care decurg din experiență, din emoțiile care decurg din episoade individuale.

Acolo memoria practică este mai puternică decât memoria teoretică, mai ales când emoțiile trezesc instincte naturale precum instinctul de supraviețuire. Din acest motiv este rapid să memorezi că focul arde, că lumina roșie nu poate fi traversată și că nu trebuie să atingi o plantă spinoasă, cu siguranță mai simplu decât să-ți amintești formula unei molecule de apă. Nu-ți face griji, îmi amintesc.

Vă dau un exemplu rapid: încercați să recitați San Martino sau Infinito lui Leopardi, sunt sigur că le-ați studiat pe amândouă la școală, dar nu le puteți aminti. Acum încearcă să cânți melodia din Dragon Ball sau Holly și Benji, probabil că ar trebui să te întrerup, te vei lăsa luat de aceeași euforie pe care ai simțit-o când, în copilărie, a început un nou episod. Tot ceea ce este legat de o emoție puternică, de bucurie sau durere, rămâne gravat în memorie mai mult timp.

Dar cum se aplică conceptul de memorie lumii investițiilor și antreprenoriatului?

Memoria practică este o componentă importantă mai ales atunci când are o conotație negativă, greșelile, operațiile greșite, sunt lecții importante pe care le memorăm cu ușurință, mai ales când sunt în detrimentul portofelului nostru.

Și mai importantă este memoria teoretică, care este învățarea din cărțile pe care le citim și cursurile pe care le facem. Pentru a încerca să înțelegi cum memorează mai mult notiunile si conceptele pe care le inveti prin antrenament este esential in primul rand sa depui efort in studiu. Nu ne adresăm așadar aceluia grup de oameni care se simt în largul lor cu conștiința atunci când cumpără cursuri sau celor care acumulează cărți pe masă fără să le fi deschis vreodată, această atitudine este doar o risipă de bani. Dar dacă ei sunt fericiți, noi toți suntem fericiți.

De fiecare dată când începi un nou drum educațional trebuie să mergi în ordine, trebuie să citești/asculti, să iei notițe, să repeți și să pui în practică ceea ce ai învățat, doar așa poți fi sigur că ai înțeles fiecare aspect.

Curba uitării

La sfârșitul anilor 1800, psihologul german Hermann Ebbinghaus a început să efectueze câteva experimente asupra memoriei și abilităților mnemonice ale oamenilor. A fost primul om de știință care a efectuat experimente și a formulat ipoteze privind funcționarea memoriei, dar mai ales s-a folosit ca cobai pentru multe dintre experimentele sale.

Ebbinghaus a încercat câteva jocuri legate de memorarea silabelor sau a propozițiilor cu cuvinte lipsă pentru a testa cât de mult a putut omul să memoreze aceste elemente.

Din studiile sale provine curba uităriicel prima teorie științifică care descrie structura memoriei în timp.

Dar ce spune curba uitării?

Conform Teoria Hermann Ebbinghaus de fiecare dată când un nou concept ne intră în cap, acesta se deteriorează în timp. Mai exact, conform acestui grafic, după douăzeci de minute am pierdut deja 40% din ceea ce am învățat. După o zi, mai rămâne doar 30% din predare și în timp graficul se aplatizează mai lent până când ne rămâne doar 20/25% în cap.

După cum am menționat, această teorie a fost formulată la sfârșitul anilor 1800, perioadă în care informația disponibilă era poate o zecime din cea de astăzi, trăim o viață de zi cu zi în care suntem bombardați cu știri, asta ne face să credem că cantitatea de noţiuni salvate de memoria noastră ar putea fi şi mai mici.

Repetita Iuvant: secretul memorării mai mult timp

Cum este posibil să ne amintim lucrurile mai mult?

Vă spun un truc care este predat la unele cursuri și pe care îl foloseam, fără să știe, când studiam la universitate. În acele vremuri obișnuiam să împărțim pagina în jumătate și o folosim pentru note sau rezumate, cealaltă parte pentru a marca cele mai importante concepte, uneori chiar și cuvinte simple.

Folosisem aceste cuvinte pentru a-mi schimba curba de învățare în timp, cum?

La aproximativ 15/20 de minute după ce am studiat o pagină, am repetat conținutul observând doar cuvintele pe care le notasem. Am repetat aceeași operațiune a doua zi. Același lucru o săptămână mai târziu. În acest fel am consolidat memoria a ceea ce studiasem în vederea examenului.

Alegerea este puțin subiectivă, dar vă sfătuiesc să repetați ceea ce studiați chiar și după o lună și dacă doriți și alteori. Evident, dacă poți, pune în practică ceea ce ai studiat pentru a facilita memorarea.

Repetă iuvant,”lucrurile repetate ajută„, nu am ales titlul paragrafului la întâmplare.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *