Cele 7 componente cheie ale unui pas perfect de lift

Indiferent dacă încercați să strângeți bani de la investitori îngeri sau de la capitaliști de risc pentru afacerea dvs. sau doriți doar să vă perfecționați strategia de afaceri, un pas de lift solid este un instrument esențial pentru atingerea obiectivelor tale. Un elevator pitch care descrie afacerea dvs. pe scurt poate fi rostit ca un discurs (ideal în 60 de secunde sau mai puțin), o prezentare de prezentare sau ca o prezentare generală pe o pagină a afacerii dvs.

O modalitate ușoară de a vă gândi prezentarea este ca un rezumat care oferă o privire de ansamblu rapidă asupra afacerii dvs. și detalii de ce veți avea succes.

Cum să construiți un elevator pitch câștigător în 7 pași:

1. Definiți problema

Cel mai important lucru este identificarea unui problema care merita rezolvata. Dacă produsul sau serviciul dvs. nu rezolvă o problemă pe care o au clienții potențiali, nu aveți un model de afaceri viabil. Simplu ca asta.

Acum, nu trebuie să rezolvați o problemă masivă în care soluția va schimba lumea. Este grozav dacă abordezi o astfel de problemă, dar pentru majoritatea companiilor, aceasta nu este realitatea. Problemele pot fi simple – și asta e în regulă. Atâta timp cât tu, ca antreprenor, rezolvi o problemă pe care o au clienții, poți construi o afacere. Iată câteva exemple de enunțuri de problemă care ar putea fi evidențiate într-un pitch:

„Transferul fotografiilor de pe telefoanele mobile este un proces dificil și complex.”

„Nu există restaurante chinezești bune în Eugene, Oregon.”

„Analiza rezultatelor testelor RMN este dificilă, consumatoare de timp și costisitoare.”

Încercați să distilați problema clientului dvs. până la cea mai simplă formă. În mod ideal, ar trebui să puteți descrie problema pe care o rezolvați în una sau două propoziții sau, eventual, în câteva puncte. Pe termen lung, compania dumneavoastră poate rezolva mai multe probleme ale clienților, dar inițial veți avea mai mult succes dacă vă concentrați doar pe o singură problemă de bază.

2. Descrieți soluția dvs

Prea mulți antreprenori își încep pitch-ul prin a descrie soluția lor: un produs sau un serviciu de care cred că are nevoie piața. Ei sar peste pasul 1 și nu identifică problema pe care o rezolvă. În calitate de antreprenor inteligent, poți evita mai întâi această greșeală asigurându-vă că rezolvați o problemă reală pe care clienții îl au de fapt înainte de a vă defini soluția.

Odată ce ați definit clar problema pe care o rezolvați, trebuie să vă explicați soluția. O declarație clară a problemei vă va ajuta să vă concentrați soluția pe rezolvarea acelei probleme și să nu extindeți soluția pentru a rezolva mai multe probleme potențiale.

Din nou, încercați să distilați descrierea soluției în cât mai puține cuvinte posibil. Ar trebui să puteți descrie soluția la un nivel înalt în doar câteva propoziții sau puncte.

3. Cunoaște-ți piața țintă

Pe măsură ce definiți problema pe care o rezolvați, ar trebui să vă gândiți în mod natural la potențialii clienți care au această problemă.

În piața țintă secțiunea din pitch-ul pentru lift, veți defini exact cine are problema pe care o rezolvați și veți da seama câte potentiali clienti vei încerca să-i vinzi.

Segmentarea pieței

Ar trebui să încercați să vă împărțiți piața țintă în segmente – grupuri mai mici de oameni cărora vă așteptați să le comercializați.

Este întotdeauna tentant să definiți o piață țintă cât mai mare posibil, dar care nu face un pitch credibil. De exemplu, dacă aveți o nouă companie de încălțăminte, ar fi tentant să spuneți că piața dvs. țintă este „toată lumea”. La urma urmei, toată lumea are picioare și toată lumea are nevoie de pantofi, nu-i așa?

Dar, în mod realist, noua ta companie de încălțăminte vizează probabil un anumit grup de oameni, cum ar fi sportivii. În cadrul acestui grup de sportivi, puteți segmenta piața în grupuri suplimentare, cum ar fi alergători, plimbări, drumeți și așa mai departe.

Cât de mare este piața ta potențială?

Odată ce ați creat o listă bună de segmente de piață țintă, va trebui să faceți o mică cercetare de piață și o estimare pentru a afla câți oameni sunt în fiecare segment. Aruncă o privire la Bplanurile noastre ghid de resurse pentru cercetarea pieței.

Ce cheltuiesc deja clienții tăi?

Apoi, încercați să estimați cât cheltuiește o persoană medie din fiecare grup în prezent în fiecare an pentru soluția actuală a problemei pe care o rezolvați. Acum, doar înmulțiți numărul de oameni cu cât cheltuiesc în prezent și veți avea un număr realist de „dimensiunea pieței” sau piața țintă.

În prezentarea dvs., veți dori să vorbiți despre segmentele de piață pe care le vizați, câți oameni sunt în fiecare segment și suma totală pe care o cheltuiesc în prezent. Aceste numere sunt esențiale și trebuie să facă parte din orice prezentare bună.

Dacă aveți nevoie de mai mult ajutor cu această secțiune, consultați-ne ghid pentru definirea pieței țintă.

4. Descrieți competiția

Fiecare afacere are concurență. Chiar dacă nimeni nu a venit cu o soluție asemănătoare cu cea cu care ai venit tu, potențialii tăi clienți rezolvă problema pe care o au cu o alternativă.

De exemplu, concurenții la primele mașini nu au fost alte mașini. Competiția a fost cai și mers pe jos. Pe măsură ce vă gândiți la concurența dvs. și la alternativele existente, gândiți-vă la ce avantaje oferă soluția dvs. față de concurență.

Ești mai rapid, mai ieftin sau mai bun? De ce ar alege un potențial client soluția ta decât a altcuiva? Descrierea elementelor cheie de diferențiere față de concurența dvs. este un exercițiu grozav și vă asigură că construiți o soluție unică pe care clienții, sperăm, o vor alege față de alte alternative. Acești diferențieri vă vor ajuta, de asemenea, să vă concentrați marketingul asupra propunere de valoare cheie pe care le oferi, dar concurenții tăi nu.

5. Distribuie cine face parte din echipa ta

Oricât de grozavă este ideea ta, doar echipa potrivită va fi capabil să execute și să construiască eficient o companie grozavă.

În secțiunea „echipă” din prezentarea dvs., ar trebui să vorbiți despre motivul pentru care dvs. și partenerii dvs. de afaceri sunteți echipa potrivită pentru a vă executa viziunea și de ce setul de abilități al echipei dvs. este exact ceea ce este necesar pentru a vă conduce compania spre succes. Oamenii spun adesea că echipa de conducere a unei companii este mai importantă decât ideea – și acest lucru este adesea adevărat. Indiferent cât de grozavă sau de unică este soluția ta, dacă nu ai la bord oamenii potriviți, nu o vei putea realiza.

De asemenea, este în regulă să nu ai o echipă întreagă la locul lor. Este mai important să înțelegi că ai lacune în echipa ta de management și că trebuie să angajezi oamenii potriviți. A ști ce lipsește echipei tale și a recunoaște că trebuie să găsești talentul potrivit pentru a umple golurile este o trăsătură importantă a oricărui antreprenor.

6. Includeți un rezumat financiar

Pentru o prezentare grozavă, nu trebuie neapărat să arătați o perioadă de cinci ani detaliată prognoza financiara. Ceea ce este mai important este să înțelegi modelul dvs. de afaceri.

„Modelul de afaceri” poate suna ca ceva complex, dar din fericire nu este. Tot ce trebuie să știți este cine vă plătește facturile și ce fel de cheltuieli veți avea.

De exemplu, dacă porniți un site de știri online, clienții care plătesc facturile sunt agenții dvs. de publicitate. Costurile dumneavoastră vor fi scriitori, designeri grafici și găzduire web. Pe măsură ce aflați mai multe despre industria dvs., este cu siguranță util să puneți împreună o prognoză de vânzări și bugetul de cheltuieli. Veți dori să vă asigurați că puteți construi o companie profitabilă pe baza ipotezelor dvs. Dar, pentru prezentarea dvs. de lift, a nu va trebui să includă o prognoză detaliată. Cu siguranță ar trebui să aveți o prognoză finalizată, astfel încât să puteți vorbi despre numere dacă primiți întrebări și să furnizați prognoza dacă potențialii dvs. investitori sunt interesați să afle mai multe despre afacerea dvs.

7. Arătați tracțiune cu repere

Ultimul element cheie al propunerii dvs. de lift este transmiterea dvs repere ale afacerii sau programul dvs.

Aici vei vorbi despre obiectivele tale viitoare și când plănuiești să le atingi. Dacă ați realizat deja repere notabile, ar trebui să le menționați. De exemplu, dacă ați inventat un nou dispozitiv medical, potențialii investitori vor dori să știe unde vă aflați în procesul de testare clinică. Ce pași au fost îndepliniți și care este programul proiectat pentru aprobările finale de la FDA? Dacă deschideți un restaurant, investitorii vor dori să știe despre planurile de a semna un contract de închiriere, de a proiecta interiorul și de a se deschide pentru afaceri.

Dacă vorbiți despre reperele viitoare în prezentarea dvs., afacerea dvs. devine realitate. Această secțiune a prezentării ilustrează cât de bine v-ați gândit la pașii detaliați pe care îi va urma pentru a vă deschide afacerea și a începe să câștigați bani.

Dacă ai norocul să ai făcut progrese în afacerea ta și să ai dovezi că afacerea ta va fi un succes, vei dori să vorbești și despre asta. De exemplu, dacă aveți precomenzi pentru produsul dvs. sau alte dovezi ale interesului puternic al clienților, investitorii vor dori să audă despre succesele pe care le-ați avut – acest lucru este adesea numit tracţiune.

Pune totul împreună într-o prezentare

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă pregăti pitch-ul pentru o prezentare, consultați articolul nostru care descrie exact ce anume diapozitive pe care ar trebui să le includeți în prezentarea dvs. și ce ar trebui să fie pe fiecare diapozitiv.

De asemenea, puteți crea un Lean Plan care este o îndemnare grozavă dacă susțineți un discurs la lift și, de asemenea, o soluție bună pentru a trimite o prezentare prin e-mail. Consultați-ne Șablon Lean Plan dacă asta vi se pare soluția potrivită.

Componenta bonus: tonul de o propoziție

Să presupunem că ești la o cină și unul dintre invitați te întreabă: „Deci, ce faci?” Poți să răspunzi într-o singură propoziție, astfel încât să înțeleagă compania ta?

A fi capabil să distilezi ceea ce face compania ta într-o singură propoziție este incredibil de valoros. Te ajută, ca antreprenor, să te concentrezi pe exact ceea ce faci și pentru cine faci asta. De asemenea, vă ajută să vă comercializați în mod clar afacerea. Un simplu titlu în partea de sus a site-ului dvs. web sau broșuri va comunica esența de bază a companiei dvs. și va genera interes pentru a afla mai multe despre ceea ce faceți.

Există cu siguranță și alte componente pe care le puteți include în prezentarea dvs., dar aceste șapte sunt într-adevăr piesele „must-have”, fie că sunt scrise într-o prezentare a pitch-deck-ului sau sunt literalmente susținute ca un discurs într-un lift real. Dacă am omis ceva ce considerați că este esențial să includ, vă rugăm să-mi spuneți pe Twitter @noahparsons.

Vezi asta ca infografic:

Acest articol face parte din programul nostru Ghid complet de pitch pentru lift. Verificați-l pentru a afla tot ce trebuie să știți despre pitching.

Nota editorului: acest articol a fost publicat inițial în 2012. A fost actualizat în 2019.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *