Ce sunt IMM-urile: definiție, caracteristici și statistici

Realitatea antreprenorială din inima economiei italiene sunt IMM-urile Companii mici si mijlocii. Din acest motiv este esential sa ai cateva informatii despre ce sunt acestea si cifrele care le caracterizeaza pe sol national.

IMM-urile reprezintă structura de sustinere a intregului sistem national de productie după numărul de întreprinderi prezente, cifra de afaceri și ocuparea forței de muncă.

Microîntreprinderile sunt, de asemenea, incluse ca IMM-uri.

Ca și în cazul termenului startup, definiția PMI este uneori dată în mod eronat unei afaceri. De fapt, un IMM trebuie să respecte anumite caracteristici specifice pentru a fi definit ca atare.

Definiţia PMI

Comisia Europeană, în Recomandarea nr. 2003/361/CE a Comisiei Europene din 6 mai 2003 privind „definiția micro, întreprinderilor mici și mijlocii”, stabilește că orice entitate, indiferent de forma sa juridică, care desfășoară o activitate comercială cu mai puțin de 249 de salariați, o cifră de afaceri anuală care nu depășește 50 de milioane de euro sau un bilanț total anual care nu depășește 43 de milioane de euro, poate fi definit ca PMI.

De asemenea, sunt considerate IMM-uri firme care desfășoară o activitate meșteșugărească sau alte activități pe bază individuală sau familială, parteneriatele sau asociațiile care desfășoară o activitate economică.

Spre deosebire de startup-uri, IMM-urile de obicei nu aduc pe piață un produs sau un serviciu inovator. Ceea ce îi face, într-o anumită privință, mai puțini riscantdeoarece au posibilitatea de a se inspira din alte realități pentru a calcula cheltuielile și a structura adecvat planurile de afaceri și modelele de afaceri.

Tot din acest motiv este adesea mai ușor, în comparație cu un start-up, să găsești și să primești finanțare.

Clasificarea IMM-urilor

The numar de angajatiThe Cifră de afaceri anuală si bilant anual sunt criteriile care sunt luate în considerare pentru a defini și clasifica un IMM. De obicei, atât cifra de afaceri anuală, cât și bilanţul anual nu sunt luate în considerare în același timp, ci doar unul dintre cele două.

Principalul criteriu examinat de Comisia Europeană pentru a defini o activitate de IMM este numărul de angajați. Mai exact, vorbim de numărul de angajați. Aceasta corespunde numărului de persoane care au lucrat cu normă întreagă în companie în cursul anului și este exprimată în AWU (unități de muncă pe an).

Nu se iau în calcul ucenicii cu contracte de ucenicie, formare sau plasament. Și nici cei angajați în concediu de maternitate sau paternitate.

Munca angajaților care nu au lucrat tot timpul anului sau care au lucrat cu fracțiune de normă, indiferent de durată, sau ca lucrători sezonieri, este contabilizată în fracțiuni de AWU.

Pentru a defini o companie IMM, Comisia Europeană combină criteriul numărului de ocupanți cu un criteriu financiar: cifra de afaceri anuală sau bilanţul anual.

Prin cifra de afaceri anuala intelegem suma neta a cifrei de afaceri incluzand vanzarile si prestarile de servicii care constituie activitatea obisnuita a societatii, mai putin reducerile si deducerile acordate vanzarilor, TVA-ul si alte taxe legate direct de vanzare.

Prin bilanţ anual, în schimb, înţelegem totalul activelor bilanţiere.

Conform acestor parametri, o întreprindere este clasificată astfel:

  • micro: dacă numărul de ocupanți este mai mic de 10 și cifra de afaceri anuală, sau bilanţul anual, este mai mică de 2 milioane de euro;
  • mic: daca numarul de ocupanti este mai mare de 10 dar mai mic de 50 si cifra de afaceri anuala, sau bilantul anual, este mai mica de 10 milioane de euro;
  • in medie: dacă numărul de ocupanți este mai mic de 250 și dacă cifra de afaceri anuală este mai mică de 50 de milioane de euro, sau dacă bilanţul anual este mai mic de 43 de milioane de euro.

In functie de tipul in care se incadreaza, o firma poate profita de unele concesii sau faceți cereri speciale. Înainte, însă, de a face orice fel de cerere, trebuie să te asiguri și să stabilești din ce categorie faci parte.

Pe pământul italian, majoritatea IMM-urilor sunt microîntreprinderi.

Statistici în Italia

După cum sa menționat la început, IMM-urile reprezintă structura economiei italiene. Dintre acestea, din peste 4 milioane de afaceri active în Italia, microîntreprinderi cu mai puțin de 10 angajați sunt cei mai importanți numeric.

Ei reprezintă aproximativ 95% din totalfață de cei aproximativ 0,1% reprezentați de marile companii.

Întreprinderile mici și mijlocii, pe de altă parte, numără aproximativ 200.000, sau restul de 4,9% din țesutul antreprenorial italian și sunt responsabile pentru aproximativ 41% din întreaga cifră de afaceri generată în Italia și 33% din toți angajații din sector. privat.

Din păcate, IMM-urile au suferit cele mai grave consecințe economice din cauza urgenței sanitare legate de Coronavirus, impactând negativ întregul sistem național.

Este suficient să spunem că IMM-urile de producție și turism din cele mai afectate regiuni (Lombardia, Veneto și Emilia-Romagna) reprezintă singure 10% din cifra de afaceri italiană.

cât despre durată medie de viață a unui IMM, statisticile spun că între 80% și 90% dintre companii se închid în primii 2 ani.

Dintre cei care supraviețuiesc primilor doi ani, aproximativ 80% se închid în următorii 3 ani.

În cele mai multe cazuri, din cauza unei planificări greșite sau a unor considerente greșite din partea antreprenorului care și-a abordat greșit afacerea.

ȘI Este adevărat că IMM-urile nu ar trebui tratate exact ca startup-urile, adică fără să aibă un profit economic de ani de zile, dar nici nu trebuie considerate activități cu profit pe primul loc și, prin urmare, să se aștepte la un câștig imediat.

Prin urmare, înainte de a începe o afacere de orice fel și în orice sector, este mai bine să aveți imediat clar tipul de afacere pe care doriți să o începeți.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *