ce sunt, cum funcționează și cum să investești în ele

Ce sunt ETF-urile și cum funcționează?

ETF-uri sau Fonduri tranzacționate la schimba căror traducere literală din engleză înseamnă „fonduri listate pe piață”, sunt fonduri specifice care utilizează un sistem de management pasiv care urmează în totalitate tendința unui indice bursier, a unei mărfuri sau a unei piețe date.

A-ți angaja banii într-un fond înseamnă a-i plasa alături de economiile altor investitori, de unde și caracteristica colectivă a ETF-urilor. Administratorul fondului va cumpăra, cu banii introduși, instrumente financiare, cel mai adesea titluri de valoare, în care intenționează să investească, iar nivelul de performanță investițional va depinde de rezultatul fiecărui instrument individual pe care fondul își propune.

Particularitatea fondurilor tranzacționate la bursă derivă din faptul că sunt fonduri care implementează așa-numitele tactici pasiv. În fondurile active, managerul poate cumpăra și vinde o gamă largă de instrumente financiare pentru a încerca să obțină profit, deci performanța fondului va depinde de gestionarea acestuia. În cazul ETF-urilor, pe de altă parte, în momentul achiziției, cineva este informat despre tipul de titluri în care va fi investit capitalul și, în acest sens, rentabilitatea dorită nu va deriva din priceperea și familiaritatea managerului, ci din modul în care se va mișca indicele de referință.

Pentru a da un exemplu practic: dacă luați ca referință un ETF pe S&P 500, principalul indice bursier din SUA, acesta va urmări practic tendința generală a economiei SUA la nivel de acțiuni.

Tocmai această structură specifică a făcut ETF-urile să stimuleze cu adevărat produse financiare, atât pentru economiști, cât și pentru manageri.

Tipuri pe care le puteți găsi

Există în esență două tipuri de ETF-uri, care diferă prin modul în care sunt distribuite cupoanele și dividendele.

  • ETF-uri acumulate
  • ETF-uri de distribuție

The ETF-uri acumulate sunt potrivite pentru cei care doresc să-și crească capitalul exponențial: dividendele care decurg din acțiunile lor nu sunt plătite imediat, ci sunt automat reinvestite. Atunci când o persoană decide să-și vândă acțiunea, se va genera un câștig de capital (sau o pierdere de capital) care va include și dividendele reinvestite anterior.

The ETF-uri de distribuție in schimb sunt un tip de investitie mai potrivit pentru cei care doresc sa primeasca o anuitate, intrucat cupoanele sau dividendele sunt emise periodic (poate fi o data pe luna, la trei luni, la fiecare sase luni sau o data pe an) pe titlurile cumparate.

Spre deosebire de ETF-urile de acumulare, de unde vii impozitate numai atunci când capitalul este dezinvestit, cu ETF-uri de distribuție va fi necesar să ne gândim periodic la impozite.

De ce să investești în ETF-uri

În primul rând, deoarece sunt instrumente financiare supuse cotării, fondurile tranzacționate în bursă sunt produse care tind să aibă a lichiditate puternică: acest lucru se traduce, în consecință, într-o mai mare ușurință de cumpărare și vânzare, în același mod ca acțiunile sau obligațiunile tradiționale.

ETF-urile sunt, de asemenea, instrumente financiare cu a nivel ridicat de transparență și foarte versatil: prin ETF-uri, chiar dacă sunteți un mic investitor puteți avea acces la cei mai importanți indici de piață fără a fi nevoie să cumpărați vreo acțiune din coș.

Spre deosebire de majoritatea fondurilor active clasice, unitățile ETF sunt tranzacționate direct la bursă. De exemplu, luați în considerare că doar pe Bursa de Valori Italiană sunt listate în jur de 1.000 de ETF-uri sau multiple.

Alte puncte în favoarea ETF-urilor sunt siguranţă, eficienţă şi tactică: în ceea ce privește securitatea, de fapt, banii pe care decizi să investești în ETF-uri sunt separați de cei ai companiei care emite și gestionează investiția și, prin urmare, îți vor fi returnați chiar dacă firma dă faliment.

Din punct de vedere al eficienței, investiția în ETF-uri costă mult mai puțin decât concentrarea pe fonduri active: costurile de gestionare a investiției rareori depășesc 0,5% față de 2% pentru un fond activ.

În cele din urmă, cu ETF-uri este mai ușor diversifica propriile tale investiții. Anterior, pentru a avea un portofoliu variat, era necesar să se cumpere mai multe titluri individual. De asemenea, pot fi implementate strategii pentru a exploata tendințele de creștere a pieței pe termen mediu, luând în considerare tendințele macroeconomice.

Cum să investești în ETF-uri

ETF-urile sunt tranzacționate pe piețele reglementate. În Italia, piața care trebuie luată ca referință este cea administrată de Bursa Italiană: theETFplus.

Toți investitorii înregistrați îl pot accesa. Pentru a avea acces, trebuie să aveți un cont bancar cu autorizație pentru funcție depozit de valori mobiliare: în acest fel puteți cumpăra fonduri tranzacționate la bursă nu numai de la Bursa Italiană, ci și de la cele internaționale. Cel mai important aspect este sa fii atent la a avea un cont curent care nu este de tip traditional dar potrivit pentru investitii.

Dacă intenționați să cumpărați ETF-uri pe netse poate face printr-un depozit de valori mobiliare sau prin utilizarea uneia dintre numeroasele platforme de tranzacționare online, cum ar fi ocolesc. Luați în considerare că, spre deosebire de depozitul de valori mobiliare, o platformă de tranzacționare online este formată dintr-un broker care vă permite să intrați pe piețe fără a avea neapărat un cont curent.

Deși este posibil să cumpărați ETF-uri de la bănci, creditorii au tendința de a face acest lucru nu-i încurajați piata deoarece este in interesul lor sa vanda fonduri gestionate activ, pe care pot avea comisioane mai mari.

ETF-urile, ca și în cazul fondurilor mutuale, sunt împărțite în acțiuni, iar valoarea lor urmează tendința pieței la care se referă. ETF-urile vin și cu o denumire tehnică, așa-numita Cod ISINpe care va trebui să găsiți acțiunile în care v-ați decis să investiți.

Cum să alegi ETF-urile

Pentru a vă ghida în alegerea fondurilor tranzacționate la bursă în care intenționați să vă investiți banii, este indicat să faceți pas pe rând: în primul rând, trebuie să identificați indicele sau sectorul în care doriți să investiți și să învățați. mai multe despre asta.

Apoi alegeți dintre diferitele alternative ETF. Cum să alegi ETF-ul potrivit?

Printre elementele de luat în considerare se numără:

  • numărul de active administrate de fond, deoarece acestea provoacă lichiditatea acestuia;
  • dacă sistemul de reproducere este sintetic sau fizic, avându-l ca termen de referință înainte de toate;
  • moneda de referință a ETF;
  • costul;
  • furnizorul, adică societatea care administrează fondul;
  • așa-numita primă/reducere: uneori, dacă există o cerere specifică pentru un titlu, este posibil să creați o primă sau o reducere atunci când vă vindeți acțiunile.

Odată ce ETF-ul de interes a fost identificat, acesta trebuie căutat pe piață folosind codul ISIN.

Riscuri în investiția cu ETF-uri

Pentru a avea succes cu investițiile în fonduri tranzacționate în schimb, este necesar să cunoașteți instrumentul și să aveți o cunoaștere precisă a produselor financiare care urmează să fie achiziționate.

Pentru ETF-uri, nu sunt necesare capitaluri mari, iar costurile de gestionare, după cum am menționat, tind să fie foarte scăzute în fața unei mari diversificari de produse, totuși este întotdeauna important să se mențină o „alocare a activelor” corectă pentru a nu risca să ajungă la ETF-uri. un portofoliu excesiv de dezechilibrat. și care ar putea provoca și pierderi de bani într-o perioadă scurtă/medie de timp.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *