Carnete de economii poștale: tipuri, randamente și costuri

Unul dintre instrumente financiare preferata de italieni este cu siguranta cartea postala.

Poate că părinții tăi chiar și-au deschis unul pentru viitorul tău când erai mic.

Este destul de popular, deoarece este adesea vândut mai mult ca o „pușculiță” decât o investiție. De fapt, majoritatea utilizatorilor care decid să deschidă un cont de economii poștale fac acest lucru pentru a avea un loc unde să-și depună economiile în siguranță, întrucât carnetele de economii poștale sunt garantate de statul italian pentru întreaga sumă de economii.

Cum funcționează Registrul de economii poștale

Carnetul de economii poștal este emis de CDP sau Cassa Depositi e Prestiti. Îl puteți deschide în orice oficiu poștal sau online.

Vă puteți depune economiile cu o frecvență regulată sau mai puțin, dar, spre deosebire, de exemplu, de conturile de depozit restricționate, nimic nu vă împiedică să puteți retrage din când în când sume de bani.

Oricine poate deschide un Carnet de Economii Poștale, chiar și minorii, pentru care există un produs financiar special. În acest caz, singurele documente necesare sunt cartea de identitate și codul fiscal.

Deschiderea, gestionarea și eventuala închidere a Carnetului sunt gratuite. Singura cheltuială este taxa de timbru de 34,20 €, cu condiția ca stocul mediu anual să depășească 5.000 €.

Retragerile se pot face la bancomatele POSTAMAT, folosind Carta Libretto, adică cardul pe care Poste Italiane vă permite să îl asociați cu Broșură inteligentă sau al broșură obișnuitădouă tipuri de carnete de economii poştale.

Deținătorii de tip Smart îl primesc automat, în timp ce deținătorii unui Carnet Obișnuit trebuie să meargă la Oficiul Poștal și să completeze un formular special. Ulterior, cardul este apoi trimis la adresa indicată, în timp ce PIN-ul este livrat separat ulterior.

Nu există taxe pentru eliberare sau utilizare.

Cardul Libretto poate fi folosit în principal pentru a efectua depuneri și retrageri, dar, spre deosebire de celelalte carduri oferite de Poste Italiane, nu poate fi folosit pentru a plăti în magazine, pentru a face achiziții online sau pentru a face tranzacții în bancomate non-POSTAMAT.

Are o limită zilnică de retragere de 600 EUR și 2500 EUR lunar. Alternativ, puteți retrage și de la un ghișeu din interiorul unui oficiu poștal, fără limite.

Carnetul de Economii Poștal are un IBAN, datorită căruia se pot efectua transferuri, dar numai către și dinspre un cont curent al cărui titular corespunde proprietarului Carnetului de Economii Poștale, sau cel puțin unuia dintre deținători dacă Cartea de Economii. este deținută în comun.

IBAN-ul Carnetului trebuie asociat în prealabil cu contul curent. Această operațiune poate fi efectuată la orice oficiu poștal de către deținătorii unei Broșuri Obișnuite, sau online dacă aceștia sunt deținători ai unei Broșuri Inteligente.

Salariul nu poate fi creditat direct pe un carnet poștal, dar pensia poate fi creditată prin comunicarea codului IBAN al carnetului la INPS.

O particularitate a Carnetului de Economii Poștale este că economiile plătite acumulează dobândă, până la luarea deciziei de achitare a produsului financiar. Dobanda variaza in functie de tipul de carnet ales. Deci, să vedem tipurile.

Carte poștală obișnuită

Carnetul de economii poștal obișnuit este un tip de carnet de economii poștal care poate fi deschis și gestionat fizic doar într-un oficiu poștal. Există atât în ​​formă tipărită, cât și numai în format digital.

Prin asocierea acestuia cu un cont curent pe numele aceleiași persoane, este posibil să primiți transferuri bancare pentru a crește economiile totale. Atât depunerile, cât și retragerile sunt gratuite și poate fi asociat un card Libretto.

Pe Carnetul Obisnuit, daca se doreste, se poate solicita acreditarea certificatului pensiune și, în plus, este posibil să încheiați o asigurare gratuită împotriva furtului de numerar în timpul unei retrageri care acoperă o rambursare de până la 700 EUR pe an.

Odată ce registrul de economii poștal obișnuit a fost deschis, atunci va fi posibil să îl utilizați și pentru a semna i BFPobligațiuni poștale.

Dobânda care se acumulează la economiile plătite într-un Carnet de economii poștal obișnuit este de 0,01% pe an brut și 0,007% pe an net.

Dobânda acumulată are un impozit reținut la sursă de 26%.

Carnet poștal inteligent

Carnetul poștal Smart este tipul de carnet de economii poștal care poate fi deschis online, fără a fi nevoie să mergi la oficiul poștal.

Cu Broșură inteligentă poți gestiona economiile din aplicația Conto BancoPosta, de pe site-ul Postal Savings Online sau din sucursalele POSTAMAT. Se pot vizualiza soldul, lista ultimelor tranzactii efectuate si certificatele postale de economii.

Celelalte caracteristici sunt identice cu Libretoul obișnuit: fără costuri, în afară de timbrul fiscal; trebuie să fie asociat unui cont curent la același titular; aceleași metode de plată și retragere, cu posibilitatea de a solicita un Libretto Card, cu aceleași limite.

Totuși, spre deosebire de Carnetul de Economii Poștal Obișnuit, Oficiul Poștal oferă oferte pentru cei care decid să deschidă un Carnet de Economii Poștal Inteligent, numite oferte. Super inteligent 90 Și Super inteligent 360. În aceste cazuri, dobânda acumulată este:

0,30% brut pe an și 0,22% net pe an pentru oferta SuperSmart 90;

de 0,40% pe an brut și 0,29% pe an net pentru oferta SuperSmart 360.

Ambele oferte trebuie activate cu un depozit minim de 1.000 €. Alternativ, ar exista rata scăzută de 0,01% brut pe an și 0,007% net pe an.

Dobânda acumulată are un impozit reținut la sursă de 26%.

Carte postala pentru minori

După cum sa menționat anterior, Poste Italiane oferă un carnet poștal pentru minori. Semnarea lui Cartea minoră este o operațiune care poate fi efectuată de ambii părinți sau numai de unul, cu condiția ca aceștia să aibă împuternicirea celuilalt, mergând la un oficiu poștal italian, aducând cu ei documentele, împreună cu codul fiscal și o recunoaștere a minor.

Contul de economii poștal pentru minori va fi doar pe numele minorului și nu al tatălui și/sau al mamei.

În funcție de vârsta titularului, Broșura dedicată minorilor poate fi:

Eu cresc, de la 0 la 12 ani;

Stiu, de la 12 la 14 ani;

Am inteles, de la 14 la 18 ani.

Trecerea de la o broșură la alta are loc automat, fără ca părinții să fie nevoiți să meargă la poștă când titularul are ziua de naștere. Pe de altă parte, la vârsta de 18 ani, Libretoul trece direct la tipologia Libretourilor Obișnuite.

Fiecare plan al Libretto pentru minori are limite atât pentru depuneri, cât și pentru retrageri:

eu cresc nu vă permite să depuneți sau să retrageți. Singura operațiune posibilă este depozitul, a cărui sumă nu poate depăși 15.000 € (valabil pentru toate cele trei planuri);

Știu în schimb, vă permite să depuneți sau să retrageți 30 EUR pe zi, până la maximum 250 EUR pe lună;

Am înțeles în schimb are limite de 50 EUR pe zi și 500 EUR pe lună.

Limitele impuse părinților sunt aceleași pentru toate cele trei planuri, adică depuneri și retrageri zilnice comune în limita depozitului, depuneri și retrageri zilnice separate de până la 2.500 EUR și depunerile și retragerile de la terți până la 2.500 EUR.

Cu acest tip de carnet, dobânda acumulată la economiile plătite va fi de 0,01% pe an brut și 0,0074% pe an net.

Dobânda acumulată are un impozit reținut la sursă de 26%.

Dacă doriți să primiți mai multe informații despre aceste instrumente de investiții, sau doriți să vă extindeți cunoștințele pe acest subiect și să descoperiți noi oportunități, atunci intrați în Comunitatea de investitori și cunoașteți alți investitori și antreprenori ca dvs.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *