Bootstrapping: Finanțarea startup-urilor este oximoronică?

Experții în start-up îl numesc bootstrapping atunci când un antreprenor începe o nouă afacere fără investiții externe. Aceasta este norma, nu excepția.

Dar, nu ați obține această idee din abundența relativă de informații despre startup-uri online concentrate pe obținerea de investiții externe și din lipsa aparentă de informații despre începerea fără investiție. Statisticile sunt neregulate, dar sunt destul de sigur că mai mult de 90 la sută din startup-urile de afaceri sunt bootstrapped.

Definiție bootstrapping

Ce este bootstrapping-ul?

Antreprenor definește bootstrapping-ul ca „to finanțați pornirea și creșterea companiei dvs. cu asistența sau contribuția altora.” Investopedia spune că înseamnă „a construi o companie din finanțele personale sau din veniturile operaționale ale noii companii”.

Unii experți spun că este încă un bootstrapping atunci când cineva folosește bani împrumutați (împrumuturi) susținute de propriile active personale, astfel încât să păstreze întregul risc și întreaga proprietate.

Fondatorul bootstrapping își asumă toate riscurile

Dacă vă autofinanțați afacerea, vă asumați tot riscul. Dacă afacerea ta se prăbușește, îți pierzi investițiile personale în afacere. Dar, dacă reușești, iei și toată răsplata.

În schimb, atunci când iei investiții de la capitaliști de risc sau de la investitori îngeri, îți reduc o parte din riscul personal, deoarece îți finanțezi creșterea afacerii cu banii altcuiva. Dar, de obicei, renunți la niște capitaluri proprii în compania ta.

Renunțarea la acțiuni sau la un anumit procent din proprietate înseamnă, în general, că altcineva împarte plata dacă afacerea dvs. crește cu succes și apoi este achiziționată. Rețineți că capitaliștii de risc și investitorii îngeri caută de obicei doar să investească în afaceri care au construit o strategie de ieșire – sunt plătiți atunci când vă vindeți afacerea cu o valoare ridicată. La fel și tu, dar nu la fel de mult ca și cum ai deține 100% din compania ta.

Acesta este unul dintre lucrurile care face ca riscul personal al bootstrapping-ului să fie atât de atrăgător. Vă păstrați proprietatea completă și puterea de decizie în cadrul afacerii dvs. Dacă doriți să dețineți și să conduceți o afacere sănătoasă în următorii 50 de ani, puteți face asta.

Majoritatea startup-urilor nu primesc de fapt fonduri externe

În lumea reală, marea majoritate a noilor afaceri din SUA sunt bootstrapped.

Statisticile sunt incomplete, dar experții sunt, în general, de acord că aproximativ 6 milioane de noi afaceri încep în SUA într-un an mediu. Din acelea, doar vreo 70.000 startup-urile primesc investiție de îngeriar mai puțin de 5.000 primesc Capital de risc. Și băncile împrumută Credite garantate de SBA la mai puțin de 100.000 de startup-uri pe an, necesitând adesea lucruri precum casa dvs. ca garanție.

Aceste cifre relativ scăzute susțin ideea generală că, în realitate, majoritatea startup-urilor și a întreprinderilor mici nu primesc finanțare din exterior – marea majoritate sunt în stare de presă. Unii ar spune că expresia comună „finanțare pentru startup” este un oximoron, deoarece atât de puține startup-uri primesc de fapt finanțare din afara.

Deci, de unde vin banii?

Bootstrapping nu înseamnă neapărat să pleci de la nimic, fara nici un fel de bani. Deși definițiile variază, majoritatea oamenilor îl numesc bootstrapping atunci când un fondator folosește carduri de credit sau ipotecă o casă sau gajă alte bunuri personale ca garanție pentru a împrumuta banii.

Acesta a fost cazul meu, în primii ani ai Palo Alto Software. Pe măsură ce am crescut la venituri mai mari de 5 milioane de dolari în primele zile, nu am avut nicio investiție externă, dar soția mea și cu mine am avut trei credite ipotecare și 65.000 de dolari în datorii cu cardul de credit la un moment dat. Eu numesc acest lucru bootstrapping pentru că riscul era totul asupra noastră (și faceți așa cum am spus, nu așa cum am făcut – vedeți punctul final de mai jos).

Cum să faci bootstrapping-ul să funcționeze pentru afacerea ta

Cel mai bun mod de a porni este să pornești de la vânzările timpurii sau chiar de la promisiunile de vânzări timpurii. Kickstarter este o mecca pentru bootstrappers pentru că îl pot folosi pentru a obține angajamente sau promisiuni de cumpărare, cu precomenzi, înainte de a termina produsul.

Mulți consultanta intreprinderi începe cu un angajament mare de la un prim client, care este în esență o promisiune de plată. Am realizat un produs la Palo Alto Software care a fost finanțat printr-o scrisoare de intenție de la un mare distribuitor, promițând să cumpărăm 1.000 de copii de îndată ce am terminat.

Și cunosc oameni care au finanțat un startup cu plăți anticipate de la clienții întreprinderi pentru a afaceri de servicii. S-a întâmplat. De fapt, se întâmplă mult mai des decât ai crede dacă ai ghici citind toate postările de pe blog despre atragerea de investitori.

În timp ce suntem pe acest subiect, luați în considerare acest lucru: Citiți postarea mea pe 10 motive bune pentru a nu căuta investitori pentru startup-ul tău. Nu că sunt împotriva investitorilor de îngeri – am făcut mai mult de o duzină de investiții de îngeri ca membru al unui grup local de îngeri – dar există o mulțime de motive întemeiate pentru a începe.

Câți bani durează?

Bootstrapper-ul cheltuiește propriii bani. Deci, avem tendința de a cheltui mai puțin decât atunci când suntem finanțați de investitori. Avem tendința de a adăuga valoare prin muncă, adesea gratuit, în loc să plătim salarii.

De asemenea, avem tendința să cheltuim mai puțin – și să cheltuim ceea ce facem cu mai multă atenție – atunci când facem bootstrapping.

Iată câteva puncte din articolul meu 10 lecții învățate în 22 de ani de bootstrapping (fără explicațiile care au urmat):

  • Ne-am cheltuit banii. Nu am cheltuit niciodată bani pe care nu i-am avut.
  • Am folosit veniturile din servicii pentru a investi în produse.
  • Ne-am deranjat mai întâi fluxul de numerarînainte de creștere.
  • Punem creșterea înaintea profiturilor.
  • Noi a angajat oameni încet și cu grijă.

Și cam așa merge treaba.

Bootstrapper primește toată recompensa

La urma urmei, este doar corect. Bootstrapper-ul își asumă toate riscurile, așa că ea sau el primește și toată recompensa.

Dacă reușiți să construiți o companie fără investitori din afară, ajungeți să dețineți totul singur. Nu aveți investitori ca șefi (aveți clienți, dar ăsta e un articol diferit). Puteți lua propriile decizii. Este posibil să aveți sau nu un consiliu de administrație, dar dacă aveți, nu este o amenințare pentru continuarea angajării. Mănânci ceea ce ucizi, ca să zic așa. Îți controlezi propriul destin.

Este un sentiment bun, când funcționează. Poate fi un iad când nu. Pot vorbi din experiență. Am avut atât iadul ipotecilor multiple, cât și gustul pieirii iminente și satisfacția de a construi o companie care rămâne deținută de familie.

Totuși, nu vreau să subestimezi ce înseamnă să-ți asumi tot riscul. Bootstrapping-ul îți poate distruge viața dacă merge prost. Te rog, fă ce spun eu aici, nu ceea ce am făcut.

Planificați mai atent. Nu intra într-o gaură adâncă. Nu pariați pe bani pe care nu îi puteți pierde. Nu pariați pe relații pe care nu vă puteți permite să le pierdeți. În cazul meu, sotia mea era cu mine în toate momentele cheie și a împărțit riscul. Dacă n-aș fi avut-o la bord, n-aș fi făcut-o.

Ai experiență în bootstrapping sau ai primit finanțare externă pentru afacerea ta? Anunțați-ne despre asta pe Twitter @Bplans.

Nota editorului: Acest articol a fost publicat inițial în 2015. A fost actualizat în 2019.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *