Avantajele și dezavantajele fondării cu prietenii

Există tot felul de opinii pe tema începerii unei afaceri cu un prieten. Unii spun că este o experiență grozavă care face o afacere mai puternică. Alții spun că nu ar trebui să o faci niciodată.

Să începi o afacere cu un prieten are sens, deoarece să apelezi la oamenii pe care am ales să îi avem în viața noastră pentru că ne plac și împărtășim interese similare este foarte firesc atunci când facem primii pași în antreprenoriat.

Sună distractiv să intri în afaceri cu un prieten, motiv pentru care atât de mulți oameni o fac (de fapt, se estimează că 40 la sută din noile afaceri au prieteni ca fondatori). Dar apoi, auziți despre poveștile de groază – parteneriatele care s-au dizolvat, provocând o ruptură care a ucis permanent prietenia și afacerea.

Fii atent când te gândești să începi o afacere cu prietenul tău. La fel ca în majoritatea lucrurilor din viață, a deveni partener de afaceri cu prietenii poate fi fie de succes, fie de nereușit, în funcție de oamenii și circumstanțele implicate.

Pentru a vă ajuta să decideți dacă dvs. și prietenul dvs. puteți „reuși” ca parteneri de afaceri, aruncați o privire la aceste avantaje și dezavantaje ale înființării cu prietenii.

Profesionistii

Încredere și onestitate

Pentru că deja îl cunoști și ai încredere în prietenul tău, poți avea încredere în ei să fie susținător și deschis, și invers. Uneori este mai ușor să fii sincer cu privire la probleme, deoarece încrederea există deja. Vă cunoașteți deja atât de bine încât este mai ușor să decideți cine își va asuma ce responsabilități și cum vă puteți valorifica fiecare punctele forte.

O viziune comună

Când începeți o nouă afacere, este crucial să fiți pe aceeași pagină cu co-fondatorii dvs. în ceea ce privește viziunea pentru afacere. Începând ca prieteni, probabil că ați visat împreună la această viziune și știți unde doriți să o duceți.

Pasiunea nu este ceva ce poți falsifica și este greu să investești pe altcineva în viziunea ta dacă nu crede în tine. De asta s-a ocupat deja când ai găsit cu un prieten.

Cineva pe care să se sprijine

Antreprenoriatul nu este o plimbare în parc, mai ales la început. Mulți oameni renunță și se întorc în lumea corporativă fără un sistem de asistență care să îi încurajeze să continue.

Întemeierea cu prietenii înseamnă că vei avea întotdeauna pe cineva pe care să te bazezi în momentele grele. Vor fi zile bune și zile proaste, iar a fi capabil să ne susținem unul pe celălalt – și să sărbătorim împreună – poate însemna diferența între a persevera și a renunța.

Mai multă distracție la serviciu

Să ai cel mai bun prieten în preajmă tot timpul este grozav. Puteți glumi împreună, puteți avea o atmosferă relaxată la birou și, în general, vă puteți distra mai mult la serviciu. În mod normal, a merge la locul de muncă poate fi puțin dificil, dar, din moment ce personalitatea dvs. și co-fondatorii dvs. se îmbină deja, poate face ca ziua de lucru să treacă mult mai repede decât în ​​mod normal.

Contra

Puncte oarbe și puncte slabe nerecunoscute

Știm cu toții că prietenii noștri nu sunt perfecți – și totuși, uneori, poate fi dificil să vezi defectele pe care le fac alții sau să-i cheme pentru un comportament care ar putea să nu servească afacerii. Nimeni nu dorește să-și strice relațiile personale cu prietenii, dar a merge în vârful picioarelor în jurul problemelor poate duce la scufundarea navei.

În plus, multe echipe fondatoare care au fost prieteni mai întâi nu pot vedea slăbiciunile una în cealaltă, pur și simplu pentru că împărtășesc acele slăbiciuni. Obținerea de perspective exterioare este esențială în procesul de construire a unei afaceri.

Lupte pentru putere

Desigur, nimeni nu crede că se vor lupta pentru control atunci când intră într-o afacere cu prietenii lor, dar asta se întâmplă tot timpul. Antreprenorii poartă întotdeauna multe pălării, dar atunci când intrați în afaceri cu prietenii, este esențial să știți ce roluri vă va ocupa fiecare dintre voi. Dacă o persoană începe să preia conducerea și să acționeze ca manager, ceilalți fondatori ar putea deveni frustrați și comunicarea se poate întrerupe.

Există o mare diferență între conducere și managementiar această diferență poate determina dacă echipa fondatoare este construită pe inspirație sau resentimente.

Munca și viața socială se estompează împreună

Deși lucrul împreună poate fi foarte distractiv, este o sabie cu două tăișuri. Socializarea ta ar putea deveni mai mult ca munca și este ușor să pierzi din vedere prietenia ta ca entitate separată. Deoarece tu și prietenul tău veți trăi și respira noua afacere, munca și viața voastră ar putea deveni o singură entitate și trebuie să puteți face un pas înapoi și să vă luați ceva timp pentru tine.

Există, de asemenea, problema de a ști mai multe unii despre alții decât majoritatea colegilor. Acest lucru poate face dificilă separarea profesională de personal. Micile ciudații care s-ar putea să nu te deranjeze într-un prieten ar putea ajunge să fie iritante ca colegi de serviciu.

Un final potențial ciudat

Desigur, cea mai mare capcană a înființării cu prietenii este potențialul unei „despărțiri” dezordonate. Dacă începeți să vă certați în mod regulat, nu sunteți de acord cu privire la direcția în care să luați afacerea sau dacă un partener își renunță la celălalt, poate apărea resentimente.

Uneori, aceștia dau peste cap și ajung să scufunde afacerea – și prietenia. Este întotdeauna un risc să te găsești cu prieteni, deoarece ai riscurile inerente de a începe o afacere combinate cu riscul de a pierde un prieten prețuit în acest proces.

Procedați cu prudență

Înființarea cu prietenii are mize mari și ar trebui să fii întotdeauna precaut dacă decideți să mergeți mai departe. Unii oameni o descriu asemănător cu a decide să se căsătorească cu cineva. O planificare timpurie poate ajuta la prevenirea problemelor în continuare și vă poate ajuta să construiți o companie puternică cu prietenul dvs.

Obțineți clar ce tipuri de finanțare veți căuta (bootstrapping, împrumut peer-to-peer, crowdfunding și împrumuturile pentru afaceri mici au toate avantajele și dezavantajele lor), care va fi fiecare dintre rolurile dvs. și cum veți face față problemelor de comunicare care vor apărea inevitabil pe parcurs. Apoi, puneți-o în scris și consultați-o des.

Vor fi denivelări pe drum și va trebui să le anticipați pentru ca afacerea dvs. – și prietenia dvs. – să rămână într-o bucată.

Andrew Deen a fost consultant pentru startup-uri din aproape fiecare industrie, de la comerțul cu amănuntul la dispozitive medicale și tot ce se află între ele. El implementează metodologia lean și în prezent scrie o carte despre extinderea afacerilor.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *