6 trucuri simple pentru a evita clienții care plătesc cu întârziere

Acest articol face parte din programul nostru Ghid de pornire a afacerii— o listă curată a articolelor noastre care vă va pune în funcțiune în cel mai scurt timp!

Peste 30 la sută din întreprinderile mici și mijlocii chestionat de Sage spunem că plățile întârziate afectează salariile angajaților, investițiile companiei și relațiile cu furnizorii. Atunci când companiile au probleme în a-și face clienții să plătească facturile la timp, acest lucru poate afecta într-adevăr fluxul de numerar al unei companii și chiar capacitatea lor de a supraviețui.

Dacă afacerea ta este în creștere și ai realizat o mulțime de vânzări, s-ar putea să arate pe hârtie ca totul este grozav. Dar până când acești clienți nu își predau numerarul și își plătesc facturile, nu puteți folosi acel venit pentru a vă plăti propriile facturi.

Dar ce poți face pentru a-ți încuraja clienții plătiți mai repede? Începeți cu aceste șase trucuri simple.

1. Fii atent: Cunoaște-ți clienții

Termenii net nu sunt pentru toată lumea. Pur si simplu.

Există unii clienți în care poți avea încredere să te plătească, iar alții nu poți. Treaba ta este să devii un expert în a descoperi care este care. În majoritatea industriilor, dvs., în calitate de proprietar al afacerii, puteți alege dacă aveți nevoie de plată în momentul prestării serviciului sau al livrării, sau dacă este mai bine să emiteți o factură și să așteptați.

Faceți-vă diligența. Aflați cât mai multe despre un client înainte de a acorda credit. Trageți raportul de credit al companiei pentru a vedea cum au evoluat financiar în trecut. Rugați fiecare client să solicite credit și să vă faceți cererea de credit suficient de specifică încât să puteți face cercetări de calitate asupra lor. Solicitați referințe comerciale, astfel încât să puteți obține o idee despre comportamentele lor de plată din trecut.

2. Fii clar: explică-ți termenii

Identificați termenii standard de plată (30 de zile? 45 de zile?) și precizați consecințele întârzierii plății. Nu lăsați loc pentru întrebări și eliminați posibilitatea oricărui „a spus el, a spus ea”. Dacă oferiți termeni diferiți unor clienți diferiți, asigurați-vă că nu spuneți un lucru unui singur client și nu puneți altceva pe site-ul dvs. web, de exemplu.

Formulați factura cât mai clar și simplu posibil. Folosește o șablon de factură cu aspect profesional. Nu vă copleșiți clientul cu o mulțime de informații – fiți concis și la obiect. Puneți pe factură numele clientului dvs., nu doar numele companiei, dacă vindeți B2B. Nu folosiți jargon intern sau descrieri vagi ori de câte ori este posibil, astfel încât să fie foarte clar pentru ce facturați.

Doriți ca clientul dvs. să primească factura, să înțeleagă pentru ce este aceasta și să poată spune cine a autorizat achiziția lucrării sau a produsului cât mai repede posibil. Evitați expresiile generale precum „scadența în trei săptămâni” și introduceți o dată exactă de scadență pe factură. Cu cât îi este mai ușor pentru clientul dvs. să vă taie un cec, cu atât este mai probabil să fiți plătit rapid.

3. Fii politicos

Știați că adăugând pur și simplu un „vă rog” sau „mulțumesc” pe factură, puteți crește-ți șansele de a fi plătit cu cinci procente? A fi politicos poate merge mult.

Fiți prietenos și cald în facturile dvs. Nu uitați, clientul nu a plătit încă cu întârziere. Fiind cordiali, clienții vor avea un răspuns mai pozitiv la comunicarea dvs. și aveți șanse mai mari să vă aflați în topul listei lor de priorități de plată.

4. Ușurează plățile clienților

Cu cât este mai ușor pentru oameni să facă ceva, cu atât este mai probabil să o facă. Este timpul să adoptați metode de plată mai rapide pentru clienții dvs. În primul rând, facturați mai repede. Nu trimiteți facturi pe hârtie, nu trimiteți facturi prin fax dacă puteți ajuta. Salvați hârtia și timpul de întârziere și trimiteți-le prin e-mail.

Ia cecuri, accepta carduri de credit, și PayPal. Faceți plățile online disponibile și asigurați-vă că sunt opțiuni optimizate pentru dispozitive mobile, astfel încât clienții să poată plăti direct de pe smartphone-urile lor. Introducerea unui link către un formular de procesare a plăților într-o factură este o modalitate excelentă de a accelera plățile. Compensația va fi cardul de credit sau taxele de procesare, dar cântăriți opțiunile și decideți dacă este un compromis bun pentru afacerea dvs.

Puneți informațiile dvs. de contact direct pe factură. Faceți mai ușor pentru clienții dvs. să vă contacteze dacă au întrebări despre o factură. De câte ori clienții tăi nu prea înțeleg ceva și îți lasă deoparte facturile până au timp să-ți descopere numărul de telefon?

5. Fii flexibil

Există momente în care clienții ajung în locuri financiare dificile. Cu toții am fost acolo.

Ați fost precaut când ați acordat credit, dar nu ați văzut acest lucru venind (și nici ei). Uneori este în regulă să lucrezi cu clienți ai căror numerar sunt momentan strânși. Trebuie doar să fii judecătorul pentru a decide dacă acest lucru este obișnuit sau situațional.

Nu lăsa obiceiul, ci ajută-i pe cei care s-au lovit de o perioadă dificilă. Uită-te la a oferi acestor clienți planuri de rate. Deși nu veți primi întreaga sumă în avans, aceasta vă va permite să începeți să primiți numerar și vă va ajuta să vă garantați că, în cele din urmă, veți primi ceea ce vi se datorează.

Când lucrați cu un client pentru a dezvolta un plan care să răspundă nevoilor acestuia din punct de vedere financiar și să primească în continuare numerar în sistemul dvs., vă economisiți. Planurile de rate, de fapt, sunt uneori diferența dintre să fiți plătit sau să nu fiți plătit deloc. Opțiunea numărul 1 este întotdeauna cea mai bună, chiar dacă trebuie să fii flexibil cu termenii.

6. Fii consecvent

Lucrul de reținut atunci când extindeți termenele de plată este elementul uman. Suntem oameni ocupați care se lasă ușor deturnați și uită ușor. Nu este neobișnuit ca un client să primească o factură, să o plaseze pe o parte și să îi permită fără intenție să se piardă sub o grămadă de hârtie.

Fă-le o favoare și reamintește-le. Dacă mai este o săptămână înainte de scadență a plății și încă nu ați primit nimic, nu ezitați să le trimiteți un e-mail sau o scrisoare de reamintire prietenoasă. A te menține pe radarul lor va ajuta doar la creșterea șanselor de a fi plătit.

Căutați un șablon de factură gratuit? Iată câteva pentru a vă ajuta să începeți.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *