3 sfaturi pentru trecerea de la liber profesionist la antreprenor

Pentru liber profesionistsau freelancer, înseamnă o persoană competentă și specializată într-un anumit sector sau loc de muncă, până la punctul de a-și permite să lucreze în deplină autonomie, oferindu-și serviciile direct clienților.

Un liber profesionist nu este numai bun la meseria lui, care poate fi orice, de la designer grafic la instalator, dar este și cineva care a început să-și dezvolte unele abilități soft, inclusiv abilități bune de vânzări și rețele. Abilități esențiale, fără de care altfel nu ar avea clienți.

Avantajul de a fi freelancer este că îți poți gestiona munca și timpul după cum preferi și, mai presus de toate, îți poți stabili singur prețul. Un dezavantaj este dat de perioadele în care volumul de muncă este mai degrabă scăzut, dar situația inversă poate fi și negativă, adică atunci când volumul de muncă devine foarte mare, până în punctul de a se regăsi practic fără timp.

În acest moment, un freelancer se confruntă cu două opțiuni: fie renunță la unele locuri de muncă și, prin urmare, la câștiguri, rămânând adesea blocat într-o situație în care timpul liber îi lipsește, fie decide să-și extindă afacerea.

Definiți proceduri standard

Una dintre particularitățile unui meșter, cea mai răspândită figură a freelancerului, este ceea ce este fiecare dintre produsele sau serviciile sale. unic. Iar unicitatea se datorează talentului și angajamentului pe care meșterul le pune în procesul de producție.

De obicei, un profesionist decide sa-si inceapa propria afacere pentru ca se pricepe foarte bine la job si unul dintre factorii care il fac unic este talentul sau.

Cu toate acestea, atunci când un freelancer decide să-și extindă afacerea, una dintre primele dificultăți pe care le întâmpină este că talentul nu poate fi predat ușor. Chiar dacă te hotărăști să angajezi și să antrenezi pe cineva care demonstrează deja ceva talent, această persoană nu va fi ușor de găsit. Ca să nu mai vorbim că, odată instruită, ea, însă, el nu va fi perfect capabil să reproducă cu acuratețe procesele arătate de profesorul ei.

Prin urmare, cel mai bun lucru de făcut dacă doriți să vă extindeți afacerea este să excludeți factori precum talentul din procesele dvs. și să creați proceduri standard simplu Și replicabil. Proceduri care pot fi transmise și prin video sau manuale.

Foarte des, însă, un freelancer nu poate accepta ideea de a crea proceduri standard, deoarece crede că, făcând acest lucru, calitatea muncii sale va scădea. Această convingere este absolut falsă, cu excepția unor sectoare particulare, precum cel al artistului.

În alte cazuri însă, dificultatea se regăsește tocmai în elaborarea procedurilor din două motive simple: fie pentru că ideile și strategiile nu sunt foarte clare, fie pentru că nu este posibilă implementarea lor. Prin urmare, va fi necesar să luați ceva timp pentru a înțelege cum să procedați și, eventual, chiar să experimentați. Timpul necesar va implica in mod firesc niste costuri initiale, dar pe termen lung va fi o investitie excelenta.

Odată ce procedurile standard sunt în vigoare, mulți lucrători independenți se confruntă cu o altă provocare: multora le este greu să aibă încredere în colegii lor. Deci, să vedem al doilea sfat.

Găsiți colaboratori buni și delegați

Odată ce procedurile standard au fost create, ar trebui să fie posibil să se învețe oricui jobul care trebuie îndeplinit.

În acest moment însă, freelancerul, pentru a face saltul și a deveni antreprenor, trebuie să-și dezvolte capacitatea de a selecta zei colaboratori validi.

În primul rând, pentru că de obicei este foarte greu pentru un freelancer să delege și să aibă încredere în colaboratorii săi. Fiind cu adevărat capabil în ceea ce face, el tinde adesea să-i considere pe alții incompetenți sau mai puțin buni. Să te găsești să lucrezi cu o persoană care desfășoară activități independente poate fi foarte dificil, deoarece vei primi doar critici de la acesta de cele mai multe ori.

A ști să conduci o echipă de lucru este o abilitate esențială pentru oricine își dorește să fie antreprenor, o abilitate care nu este ușor de dezvoltat. Crearea imediată a unei echipe bune de oameni serioși și de încredere facilitează cu siguranță procesul.

Un alt motiv pentru care este important să înveți cum să selectezi colaboratori buni se referă la calitatea muncii. A avea proceduri standard care pot fi predate oricui nu înseamnă că poți aduce pe oricine în afacerea ta.

Mai mult, din punct de vedere practic, se recomandă împărțirea lucrării în mai multe părți și proceduri și să nu le încredințezi pe toate unei singure persoane, fiecare colaborator va avea așadar un rol și o parte specifică. În acest fel, timpii pe care fiecare îi va lua pentru a învăța ceea ce este necesar vor fi relativ mai scurti.

În plus, dacă nu predați totul unei singure persoane, șansele de a vă găsi mai multă concurență în sectorul dvs. vor fi reduse, dar aceasta este o alegere personală.

Creșteți volumul de muncă

Poate părea un sfat evident, dar sunt mulți freelanceri care, nemaifiind capabili să țină pasul cu toate solicitările de locuri de muncă, creează proceduri standard, formează o echipă validă și apoi se stabilesc, încrezători că volumul de muncă va crește pentru totdeauna.

Mulți fac eforturi suplimentare, angajând personal direct, fără să fi asigurat mai întâi un număr suficient de clienți pentru a garanta măcar acoperirea costurilor fixe.

Alții, în schimb, nu consideră că, poate, trăim doar un vârf de moment al muncii care ar putea scădea în viitor, sau că s-a schimbat modul în care sunt generați noi clienți.

De obicei, un freelancer dobândește majoritatea clienților prin gură în gură. Oamenii vorbesc foarte bine despre munca pe care o face freelancerul și cum o face. Acum, însă, modalitățile s-au schimbat, așa că nu este sigur că mulți clienți vor ajunge prin gură în gură.

Prin urmare, odată ce au fost create proceduri standard și o echipă de lucru bună, freelancerul, pentru a deveni antreprenor, trebuie să se concentreze pe menținerea volumului de muncă ridicat și creșterea afacerii sale, prin acțiuni de marketing precise și direcționate.

Dacă și dumneavoastră vă gândiți să vă extindeți afacerea sau să începeți o afacere antreprenorială, atunci alăturați-vă Comunitatea de investitori unde vei putea găsi multe alte conținuturi interesante și unde te vei putea compara cu alți antreprenori și investitori.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *